NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Mohács kutatásának elismerése

 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar munkatársa, a Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék egyetemi docense, Dr. Négyesi Lajos ezredes, 2021. március 15-e, Nemzeti Ünnepünk alkalmából a Magyar Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetésben részesült a mohácsi csatával kapcsolatos tevékenységéért, kutatásaiért. Az elismerés különösen fontos abból a szempontból, hogy az egyetem oktatóját az 1526-os események indították el a hadtörténészi úton 1991-ben, melyet ma is kitartóan jár.

Négyesi Lajos ezredes a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán végzett felderítő tisztként, majd az ELTE tanárképző karán szerzett történelem szakos tanári diplomát. PhD fokozatot a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen, jogelőd intézményünkben szerzett 2001-ben, témavezetője Prof. Dr. Csikány Tamás volt.

Négyesi ezredes nem egyszerűen hadtörténész. Katonásan halk, nem vesztegeti a szavakat felesleges dolgokra, de amit kimond, amit leír, annak mindig súlya van. Mohács, a Zrínyi család története, a honfoglalás és kalandozások időszakának eseményeit sajátos szemszögből, a hadirégész nézőpontjából vizsgálja. Felderítő múltja, tapasztalata olyan katonai látásmódot biztosít, mely a magyar történetírás, régészet számára kimagasló érték.

Gratulálunk az elismeréshez és további sikereket kívánunk!

Németh Balázs egyetemi adjunktus, NKE HHK Hadtörténelmi, Filozófia és Kultúrtörténeti Tanszék

 


Címkék: Főoldali hír 2021