„Kincs volt ő a katonai felsőoktatásban” – végső búcsú M. Szabó Miklóstól

Katonai tiszteletadással örök nyugalomra helyezték M. Szabó Miklós nyugállományú altábornagyot, hadtörténészt, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem volt rektorát, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rector emeritusát Budapesten, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. M. Szabó Miklós életének 79. évében hunyt el.

Gyászbeszédében Pohl Árpád dandártábornok, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja arról beszélt, hogy M. Szabó Miklós élete a hadtörténelem és a katonai felsőoktatás volt. „A tudós katona egyben következetes és abszolút köztiszteletben álló vezetőként él a köztudatban. Az ő nevéhez fűződik a katonai felsőoktatás átalakítása és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem 1996-os megalakulása” – emelte ki Pohl Árpád, aki hozzátette, hogy M. Szabó Miklós az oktatásban és a tudományos kutatásban is személyes példamutatással járt élen, „ő volt a hetedik katona, akit a Magyar Tudományos Akadémia felvett rendes tagjai sorába.” Az MTA IX. osztálya, a Gazdaság és Jogtudományok Osztály nevében Csikány Tamás ezredes, az NKE tudományos rektorhelyettese búcsúzott a hadtörténésztől. M. Szabó Miklós formálta az Akadémián működő Hadtudományi Bizottságot, amely a IX. Osztály legszorgalmasabb és leghatékonyabb testülete lett. „A Magyar Királyi Honvéd Légierő történetéről írt értekezésed, illetve könyved máig a legjobb ebben a témában” - emlékezett Csikány Tamás a derűs önzetlenségű, együttműködően segítő tábornok tudományos pályájára. Hozzátette: M. Szabó Miklós a katonai felsőoktatás történetéről is írt, amelynek megélője és alakítója volt.

A család nevében Szabó Miklós alezredes búcsúzott édesapjától. Azt mondta: M. Szabó Miklós kincs volt a katonai felsőoktatásban, „mindenképpen egy csillogó gyémánt”, akit munkahelyén valódi szeretet vett körül.  A magánéletben pedig a családja volt a legfontosabb a számára, „nem hivalkodóan szerető férj és szerető apa volt és bőven volt mit viszontszeretni benne.” M. Szabó Miklós végső nyughelye a Fiumei úti Nemzeti Sírkert akadémiai parcellája, ahol Szenes Zoltán ny. vezérezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke emlékezett. A tábornok azt mondta: M. Szabó Miklós nagy űrt hagyott maga után, örök tanuló volt, aki hatalmas katonai és akadémiai karriert futott be, 45 évesen már az MTA doktora lett. Személyében több mint fél évszázad után ismét lett katona akadémikus a Magyar Tudományos Akadémián, amelynek 2007-ben lett rendes tagja. „M. Szabó Miklós hadtörténész példátlan örökséget hagyott ránk: 31 könyve jelent meg, légierő történet, gépesített hadviselés, fegyvernemek története, egyes hadtörténelmi események feldolgozása egyaránt elfér hadtudományos munkásságának palettáján” – emelte ki Szenes Zoltán. A temetésen a Honvédelmi Minisztériumot Szabó István honvédelmi államtitkár képviselte.

 

Szöveg: Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes