NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Locked Shields 2021 főpróba

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar katonai informatikai és a híradó specializáció honvéd tisztjelöltjei a BME-HIT (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem - Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék), CrySyS Lab (Laboratory of Cryptography and System Security) hallgatóival és oktatóival közösen részt vettek a NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központjának évente megrendezett gyakorlatának technikai próbáján.

A pandémiás korlátozások miatt a virtuális rendezvényen a csapattagok különböző helyszínekről vettek részt, és érték el az Észtországban található teszt környezetet, az un. "kiberlőteret". Ott több tucat informatikai rendszert, különféle operációs rendszerrel telepített munkaállomásokat és kiszolgálókat, hálózati eszközöket valamint speciális célrendszereket kellett védeniük a növekvő intenzitású és komplexitású támadásokkal szemben.

A kibertérből érkező támadások során a technikai kihívások mellett jogi, számítástechnikai igazságügyi szakértői ( un. IT forensics ), média, információs műveleti és szakmai szervezési/koordinációs feladatokkal találkoztak a hallgatóink. A komplex kihívásokkal tarkított két napos megmérettetésen a kibertámadások mellett az elosztott végrehajtásból fakadó kommunikációs nehézségeket is le kellett küzdeniük a résztvevőknek. A rendezvény szervezői - résztvevői oldalról is eredményesen zajlott, és az akadályok, korlátozások ellenére is kijelenthető: "a foglalkozás elérte célját!"

A hallgatói visszajelzések összegzése alapján megállapítható, hogy ezekben a nehéz időkben - a távolságtartás és a pandémiás előírások maximális betartása mellett - különösen fontos, hogy a képzési programunkhoz hűen gyakorlati szakmai ismeretekkel vértezzük fel a Karunkon tanuló tisztjelölteket, és keressük a megoldást, hogy folytassuk azokat az együttműködéseket, melyeket hazai és nemzetközi partnereinkkel kezdtünk meg a korábbi években!

Karunkon a kihívást elfogadtuk!

 

Szöveg: Szabó András százados, NKE HHK Informatikai Tanszék

A képek forrása és további képek: https://www.flickr.com/photos/133800821@N02/albums/72157718924187114

 


Címkék: Főoldali hír 2021