Nemzetközi konferencia – hagyományteremtő szándékkal

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszék és az NKE Doktorandusz Önkormányzat szervezésében került megrendezésre 2021. április 17-én a Dél-Amerika, Dél-Európa nemzetközi konferencia (South Amerika, South Europe International Conference), amely „A védelem és a biztonság új megközelítései Dél-Amerikában és Dél-Európában” alcímet kapta. A konferencia célja a vizsgált térségek változó biztonsági környezetének feltérképezése és biztonsági kihívásainak mélyebb megismerése volt. Az eseményt a szervező bizottság interneten keresztül, Microsoft Teams kapcsolat segítségével hozta létre, a főszervező Thomázy Gabriella doktorandusz (Hadtudományi Doktori Iskola) és Urbanovics Anna (Közigazgatás-tudományi Doktori Iskola) voltak. Az előadások három nyelven, spanyolul, angolul és magyarul folytak, a résztvevők a világ legkülönbözőbb pontjairól, tizenhárom országból érkeztek az online platformra, hogy megtartsák, vagy éppen meghallgassák az érdekes és informatív előadásokat. A 45 előadót 54 jelentkezőből választották ki. A konferencia a tervek szerint évente megrendezésre kerül, így ezzel a rendezvénnyel reményeink szerint hagyomány teremtődik.

Az előadók  doktoranduszok, kutatók és egyetemi oktatók - Magyarország mellett – Argentínából, Brazíliából, Cseh Köztársaságból, Chiléből, Grúziából, Kolumbiából, Mexikóból Peruból, Portugáliából, Spanyolországból „érkeztek” és mindenhonnan érdeklődőket hoztak magukkal. A prezentációkat 62 fő hallgatta meg, köztük Chile magyarországi nagykövete. A hasonló témákat általában négyesével-hatosával blokkokba szervezték, amely lehetőséget adott egy-egy téma vagy problémakör mélyebb vizsgálatára. Az első blokk szombat délelőtt magyar nyelven indult. A rendszerint 15 perces előadások után izgalmas vita vette kezdetét, majd rövid szünet után következhetett egy újabb blokk. A délelőtti előadások magyar és angol nyelven folytak egyetemünkről, illetve más magyar egyetemekről (Budapesti Corvinus Egyetem, Debreceni Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem) részt vevő egyetemi oktatók vezetésével. A konferenciát – látszólag furcsa módon – a délelőtti ülések után, 12:40-kor, nyitotta meg ünnepélyesen Dr. Pohl Árpád dandártábornok, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja és az esemény szakmai bizottságának az elnöke, Dr. habil Szente-Varga Mónika a HHK Biztonsági Tanulmányok Tanszék egyetemi docense. A szokatlan időpont választás tette lehetővé, hogy a résztvevők mind a négy időzónából részt tudtak venni a megnyitón. A délutáni angol és spanyol nyelvű szekciók előadásai estig zajlottak, amelyekből a résztvevők és a vendégek kedvük szerint válogathattak.

Az előadások témái rendkívül változatosak és érdekesek voltak, közös pont volt azonban, hogy a vizsgált témakörök valamilyen szinten kapcsolódtak Dél-Európához, illetve Dél-Amerikához. Számos Spanyolországhoz és Olaszországhoz köthető előadás is szerepelt a programban, nagy érdeklődést váltottak ki a két térséget összehasonlító kutatások. A Dél-Amerikával foglalkozó előadásokon bepillantást nyerhettünk szinte minden ország politikai és biztonsági helyzetébe. Hallhattunk előadást a Dél-Amerikában zajló migrációs folyamatokról, a brazil kisebbségi nyelvek használatához kötődő nyelvtörvényről, a magyar nyelv szerepéről a vizsgált térségekben, a chilei védelmi iparról, regionális konfliktusokról vagy a drogkereskedelem problémáiról. Téma volt például az Antarktisz jövője miatt kialakuló konfliktus Chile, Argentína és az Egyesült Királyság között, illetve Chile kapcsolata Bolíviával és Peruval. Izgalmas előadások szóltak Venezuela és Kolumbia helyzetéről is, de nem maradt ki Brazília sem, mint a kontinens legnagyobb országa.

Szöveg: Chrenkó Ferenc III. éves BA hallgató, tanszéki gyakornok

Kép: Rodrigo Guajardo és a konferencia szervezői


Címkék: Főoldali hír 2021