Mission Command előadás a HHK-n

A koronavírus helyzetre való tekintettel online, Microsoft Teams értekezlet formában került megtartásra a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, valamint az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége Védelmi Együttműködési Iroda közös szervezésében a Mission Command (küldetés alapú vezetés) angol nyelvű előadás.

A Global Defense Reform Program keretében végrehajtott rendezvény témája szervesen illeszkedik a Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében megújuló Magyar Honvédség jövőképébe.

Az előadó, Andrew J. Knight alezredes 1999-ben végzet a West Point-on. Katonai pályafutása során különböző parancsnoki és törzsbeosztásokat töltött be otthon és külföldön, nemzetközi misszióban többször megfordult. Szolgált többek között Irakban és Afganisztánban is. A United States Army War College hallgatójaként az előadás során a küldetés alapú vezetés amerikai megközelítését ismertette. Véleménye szerint a küldetés alapú vezetés jelenthet egy rendszert, egy filozófiát, valamint harci funkciók alkalmazását is. Hadműveleti szinten magába foglalja a csapatok vezetését, a műveletek irányítását, a hadműveleti folyamatok meghatározását, valamint a vezetési-irányítási rendszer működtetését.

Knight alezredes szerint a sikeres küldetés alapú vezetés megvalósításához megfelelő kompetenciák kellenek. Elengedhetetlen a parancsnok és a beosztott közötti bizalom, a feladatok és a helyzet közös megértése, a parancsnoki szándék ismerete, a küldetés alapú parancsnok kiadása, a fegyelmezett kezdeményezés az alárendeltek részéről, és nem utolsósorban a kockázat elfogadása.

A rendezvény, amelynek moderátora Dr. Jobbágy Zoltán ezredes, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar nemzetközi dékánhelyettese volt, a Ludovika Katonai Attasé Fórumok során megszokott formában zajlott. Az előadást pódiumbeszélgetés követte, majd a hallgatóságnak lehetősége volt kérdéseket intézni az előadóhoz.

 

Kép és szöveg: Jobbágy Zoltán ezredes


Címkék: Főoldali hír 2021