NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Újra együtt ünnepeltek a civil és a hivatásos hallgatók

A mai napon a katonai vezetői, katonai üzemeltető, katonai műveleti logisztika mesterképzési szakon, nemzetközi biztonság- és védelempolitika alap-, és mesterképzési szakon, a védelmi infokommunikációs rendszertervező mesterképzési szakon, valamint a katonai felsővezető és a radikalizmus és vallási szélsőségesség szakirányú továbbképzési szakon végzett hallgatók vehették át diplomájukat.

A nemzet szeretetének fontosságára, Magyarország és a magyar emberek szabadságának védelmére emlékezett ünnepi köszöntőjében Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora. Úgy véli, azok, akik a Ludovika történelmi hagyományokat őrző falai között folytatják tanulmányaikat, később képesek lesznek eligazodni az egyre bonyolultabb és összetettebb biztonsági kihívásokat tartogató világban. Hosszú idő után először vehették át együtt a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar civil és hivatásos hallgatói a végzettséget igazoló oklevelüket. „A magyar katona hivatása a magyar szabadság védelme, de Magyarország történelme úgy alakult, hogy a munkának az elvégzését sokszor nemcsak a katonáknak, vagy a rendvédelem területén dolgozóknak, hanem a civileknek is fel kell vállalniuk. Ezért öröm, hogy egyre nagyobb számban lehetnek nem egyenruhás hallgatói is a karnak, mert Magyarország, az ország biztonsága nem egy-egy hivatásrend belügye, hanem közös ügyünk” – búcsúzott a végzősöktől az egyetem rektora.

Az oklevelek átadását követően Pohl Árpád dandártábornok búcsúzott a végzős hallgatóktól. A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja felidézte a pandémia okozta nehézségeket, és büszkén hangsúlyozta azt a „vitéz helytállást”, amelyet az egyetem és a kar oktatói, hallgatói tanúsítottak a megváltozott körülmények között. Pohl Árpád arra is kitért, hogy ma olyan oklevelek átadására került sor, melyek megszerzésére kizárólag a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen van lehetőség. A végzősök nevében Veisz Tibor János őrnagy búcsúzott az egyetem hallgatóitól, oktatóitól és munkatársaitól. A katonai műveleti logisztika mesterképzési szak frissen végzett hallgatója hangsúlyozta: „A jó diák célja, megváltoztatni önmaga gondolkodásmódját, és jobb szakemberré válni”.

A legkiválóbban teljesítők külön elismerésben részesültek. Az egyetem és a kar vezetése Hadik András Szablyát adományozott Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi tanára részére. A 70. születésnapját ünneplő professzor áldozatos munkájával évtizedek óta öregbíti az egyetem hírnevét, és több mint 20 éve viseli gondját a nemzetközi biztonság- és védelempolitika képzésének. A „jó tanuló, jó sportoló” kari díjat idén Kota Gabriellának ítélték, míg Szabó István honvédelmi államtitkár miniszteri elismerésben részesítette Kranczicki József alezredest. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoka – kiváló tanulmányi eredményének elismeréseként – emléktárgyat adományozott Szőnyegi János ezredes részére. Pohl Árpád dandártábornok Primus Inter Pares Díjat (és az azzal járó, a Magyar Királyi Honvédtisztek által alapított Zrínyi Emlékdíj kicsinyített mását) adományozta Sánta Gábor ezredes számára, Liu Xiao Guang ezredest pedig Hadtudományi Emlékplakettel jutalmazta. Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) idén is díjazta a végzős hallgatók tevékenységét: Haiszky Edina Julianna Pro Juventute Díjat vehetett át, Egyetemi Szakmai Ösztöndíjban Németh Csenge, Hallgatói Tudományos Ösztöndíjban pedig Mészáros Kinga részesült. Az EHÖK a Hallgatói Sport- és Kulturális Ösztöndíjat Gergácz Enikő, Kota Gabriella és Tóth Milán hallgatóknak ítélte oda.

A július 5-i oklevélátadóról készített felvétel ITT nézhető vissza.

Szöveg: Zavodnyik Blanka

Fotó: Szilágyi Dénes