LEGO okosváros a repülőnapon

A nyár utolsó hétvégéjén, 2021. augusztus 28-29-én, nyolc év szünetet követően rendeztek ismét Nemzetközi Repülőnapot és Haditechnikai Bemutatót Kecskeméten. A rendezvényen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara is lehetőséget kapott a bemutatkozásra a Magyar Honvédség Parancsnoksága Kibervédelmi Szemlélőségével közösen kialakított standon. Bár az érdeklődők ezúttal is részletes információkat kaphattak a Kar katonai képzési portfóliójáról, a hangsúly ezúttal – az esemény szellemiségével összhangban – a korszerű technológiákon alapuló kreatív oktatási, illetve probléma alapú tanulási módszerek bemutatásán volt.

Ennek keretében a látogatók egy interaktív játszótéren szerezhettek testközelből érdekes élményeket, vagy éppen hasznos tapasztalatokat a katonai felsőoktatás, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program célkitűzéseihez igazodó, megújuló eszköztáráról. A kiállítótér úgy került kialakításra, hogy lehetőség szerint minden korosztály megtalálja a saját érdeklődési körének és felkészültségének megfelelő programot. A katonai felsőoktatási lehetőségek közül kiemelt figyelmet szenteltünk a Katonai infokommunikációs, valamint az Állami légiközlekedési [katonai repülőműszaki] alapképzési szaknak, ezért találkozhattak a látogatók többek között szoftverrádiós, 3D szkennelési és nyomtatási megoldásokkal, különböző dróngenerációkkal, tanhajtóművel, de kipróbálhatták magukat az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis által biztosított repülőszimulátorban, és megtapasztalhatták a kiterjesztett valóság (AR) élményét is. Az érdeklődőknek lehetőségük nyílt továbbá katapultülésben való fényképezkedésre, vagy éppen a hadirégészet, csata- és hadszíntérkutatás technikai eszközrendszerének, illetve kutatási eredményeinek megismerésére, fémkeresők kipróbálására egyaránt. A virtuális múzeum megtekintése és Zrínyi-újvár interaktív modelljének bejárását követően akár fényképes, névre szóló emléklapot is készíttethettek maguknak a lázogatók az általuk kiválasztott katonai háttérrel, amely igazolta a Kar kiállítóhelyének megtekintését.          

A kiállítótótér központi eleme ugyanakkor a LEGO okosváros, kiberbiztonsági játszótér volt, amely a Kibervédelmi Szemlélőség, valamint a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar együttműködésében került kialakításra, és első alkalommal bemutatásra azzal a céllal, hogy az érdeklődők játékos feladatok keretében ismerkedhessenek meg a kibertérben való tevékenységek lehetséges kiberfizikai hatásaival. A feladatok megoldásához a Kibervédelmi Szemlélőség szakemberei nyújtottak segítséget a vállalkozó szellemű látogatók számára. A mind a hat kihívást teljesítők az élmények és tapasztalatok mellett névre szóló emléknappal, illetve ajándékcsomaggal is gazdagodtak.

A rendezvényen szerzett tapasztalatok alapján folytatódni fog a LEGO okosváros fejlesztése, amely a tervek szerint a 2021/2022-es tanévben a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hungária körúti campusán kerül majd elhelyezésre annak érdekében, hogy abba projektmunkák keretében bekapcsolódhassanak a Kar BSc, MSc és PhD képzésben résztvevő hallgatói, a Korszerű Katonai Híradó, Informatikai, Robotikai és Elektronikai Rendszerek Tudományos Diákkör, illetve az Elektronikai szakkör tagjai.     

A LEGO okosváros legközelebb az Elektronikai Hadviselés Tanszék és a Magyar Hadtudományi Társaság Elektronikai, Informatikai és Robotikai Szakosztály közös szervezésében 2021. november 24-én megrendezésre kerülő 21. Robothadviselés és Kiberbiztonság Konferencia résztvevői számára nyitja meg kapuit. Ezt követően a Kari nyíltnap iránt érdeklődők tekinthetik meg, majd terveink szerint középiskolás csoportok számára is látogathatóvá válik.

Szöveg és kép: Németh András alezredes, tanszékvezető, egyetemi docens, NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Elektronikai Hadviselési Tanszék

A Ludovika TV stábjának tudósítása a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatóról: https://www.youtube.com/watch?v=C1RCGetk-gw

 


Címkék: Főoldali hír 2021