NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Együttműködési megállapodás a Többnemzeti Logisztikai Koordinációs Központtal

2021. október 4-én Dr. Pohl Árpád dandártábornok, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja és Daniel Zlatnik ezredes a Többnemzeti Logisztikai Koordinációs Központ (Multinational Logistics Coordination Center, MLCC) igazgatója aláírta azt az együttműködési megállapodást, amely megalapozza a két szervezet jövőbeni közös tevékenységét a logisztikai képzési programok tekintetében.

A Többnemzeti Logisztikai Koordinációs Központot 2009-ben öt ország (Cseh Köztársaság, Görögország, Magyarország, Szlovákia és az Egyesült Államok) alapította prágai székhellyel, hogy központi logisztikai szervezetként vezető szerepet töltsön be a többnemzeti logisztikai együttműködés minden területén. Az MLCC 2016. január 1-től a NATO és az Európai Unió logisztikai képzésekért felelős kijelölt szervezete, amely elsődleges céljának tekinti a többnemzeti logisztikai képességek kialakítását, a meglévő képességek növelését, a logisztikai hiányosságok kiküszöbölését, a tagállamok erőinek nyújtott logisztikai támogatás optimalizálását, valamint a költségek csökkentését a NATO vezetésű katonai műveletek végrehajtása során.

Az ünnepélyes aláírási ceremóniát megelőzően az aláírók megbeszélést folytattak a két szervezet közötti további együttműködés lehetőségeiről. Megegyeztek abban, hogy 2022-től egy „Pilot Project” keretein belül első körben a V4-tagországok katonai felsőoktatási intézményeinek bevonásával megkezdik a közös képzési tevékenységet a katonai logisztika elsődleges kihívásait jelentő területeken.

Kép és szöveg: Venekei József alezredes, tanszékvezető, egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Műveleti Logisztikai Tanszék


Címkék: Főoldali hír 2021