NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Folytatódott a Globális Védelmi Reform Program előadás sorozat a HHK-n

Az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége támogatásával, a Globális Védelmi Reform Program (Global Defense Reform Program, GDRP) keretében folytatódott a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar előadás sorozata, melynek keretében amerikai szakértők a Magyar Honvédség fejlesztése szempontjából fontos témákkal kapcsolatban tartanak előadást.

A harmadik alkalommal megrendezett esemény témája az irreguláris hadviselés legfontosabb jellemzőire tért ki, Irregular Warfare címmel. Az előadást Timothy J. Kolb, az Amerikai Egyesült Államok tengerészgyalogságának nyugalmazott ezredese tartotta, aki jelenleg a Globális Védelmi Reform Program magyarországi tanácsadója (GDRP – Hungary Advisor). Timothy J. Kolb több mint 28 éves hivatásos katonai szolgálati idővel, illetve további 12 éves, a védelmi reform és korszerűsítés területén eltöltött nemzetközi tanácsadói tapasztalattal rendelkezik.

Prezentációja során kitért az irreguláris hadviselés általános jellemzőire, valamint bemutatta az Amerikai Egyesült Államok kapcsolódó doktrínájában meghatározott öt típust, melyeket részletesen is ismertetett. Az USA fegyveres erői az elmúlt 20 évben komoly tapasztalatokat szereztek az ilyen jellegű hadviseléssel kapcsolatban és ezen műveletekben a Magyar Honvédség is részt vett, melyet az ezredes Úr külön kiemelt.

A Siposné Dr. Kecskeméthy Klára ezredes, nemzetközi dékánhelyettes által moderált előadást követően az előadó a jelenlévők kérdéseire válaszolt. A téma aktualitását és az előadás minőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a kérdések és válaszok sorozata az előzetes időtartamot jócskán meghaladva ért véget.

Kép és szöveg: Fülöp Dóra, nemzetközi referens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Dékáni Hivatal

 

 


Címkék: Főoldali hír 2021