NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Különleges robbantás foglalkozás

Az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának Műveleti Támogató Tanszék 4. évfolyamos műszaki és felderítő honvédtisztjelöltjei Kovács Zoltán alezredes és Ember István alezredes vezetésével robbantás gyakorlati foglalkozáson vettek részt a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred erdőkertesi gyakorlóterén.

A gyakorlati foglalkozásokat alapos elméleti felkészítés előzte meg, a helyszínen pedig az ezred katonái is segítették a feladatok biztonságos végrehajtását.

Az első napon végrehajtott foglalkozásokon a tisztjelöltek begyakorolták a tűzzel való gyújtás részfeladatait, egyénileg robbantottak TNT préstest-töltetet. Ezt követően elsajátították a villamos gyújtás fogásait, a különböző kapcsolású villamos gyújtóhálózatok összeszerelését és alkalmazását.

A következő napon különleges robbantási feladatokat hajtott végre az állomány: a tűzszerészek által a helyszínre szállított 2. világháborús fel nem robbant eszközök megsemmisítésében vettek részt. A robbanótestek megtekintését és megismerését követően a német és orosz aknavető gránátok, orosz kézigránátok, el nem lőtt lőszerek, páncéltörő gránát és tüzérségi repeszgránát megsemmisítéséhez a tisztjelöltek a tűzszerész szakállománnyal közösen alakították ki a szükséges robbantóhelyeket. Kiástak egy 2 m mély robbantógödröt, valamint kézi földfúróval fúrtak három darab 15 cm átmérőjű fúrtlyukat, melyek mélysége 1, 1,5, illetve 3 méter volt. A robbanóanyag töltetek egyenkénti iniciálása villamos gyújtással történt, valamennyi robbanótest sikeresen megsemmisült.

Mindannyiunk nevében köszönjük a tűzszerész katonák közreműködését és szakértelmét, mellyel hozzájárultak a gyakorlatunk színesebbé tételéhez.

 

Szöveg és fotó: Sánta Máté honvédtisztjelölt