NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

„Panzerhaubitze 2000” önjáró löveg kiképzésen a HHK oktatója

A Magyar Honvédségben folyamatosan zajlik a Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként beszerzésre kerülő haditechnikai eszközök kezelésére történő felkészítés. A rendszerbe kerülő új eszközök oktatására a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK) is készül, a kar oktatói rendszeresen részt vesznek az új eszközökre kezelésére felkészítő tanfolyamokon, kiképzési foglalkozásokon.

A felkészítés keretében a Bundeswehr 131. Tüzérosztály 5. ütegénél több, mint két hónapon keresztül zajlott az MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. Tüzérosztály kijelölt állománya részére szervezett Panzerhaubitze 2000-es (PzH 2000) önjáró löveg lövegkezelői képzés, melyen részt vett Andóczi-Balogh András Ádám őrnagy, egyetemi tanársegéd, az NKE HHK Műveleti Támogató Tanszék tüzér oktatója is.

A 10 hetes, német nyelven tartott tanfolyamon az önjáró löveg szerkezeti elemeinek működését, kezelését és karbantartását sajátították el a képzésen résztvevők.  A tanfolyam folyamatos ismeretellenőrzés mellett elméleti és gyakorlati vizsgával, majd azt követően egy egyhetes, éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlattal zárult. A gyakorlat során a képzésen résztvevők a lövegek szakasz szintű harcszolgálatát és harcászatát gyakorolták nappal és éjszaka, valamint a normál repeszgránátokkal végrehajtott tűzfeladatok mellett különleges tűzfeladatokat is végrehajtottak világító és ködgránátokkal.

A képzés 2022 januárban lövegparancsnoki képzéssel folytatódik.

Szöveg és kép: Andóczi-Balogh András Ádám őrnagy


Címkék: Főoldali hír 2021