NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Új feltételekkel tanulhatsz 2022-től a katonai alapképzési szakokon

Az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán új feltételekkel kezdhetik meg tanulmányaikat a 2022/23-as tanévben a katonai alapképzési szakokra jelentkező és sikeresen felvételiző hallgatók

 

 

2021. december 21-én a Magyar Közlöny 235. számában megjelent az egyes törvények honvédelemmel és rendvédelemmel összefüggő módosításáról szóló 2021. évi CXLI. törvény.

 

E jogszabály módosította a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvényt, amelynek keretében a honvéd tisztjelöltek jogállására vonatkozóan új szabályok kerültek megállapításra.

 

A törvénymódosítás legfontosabb elemeit az alábbiakban foglaljuk össze:

 

A jelenlegi felvételi eljárás során sikeresen felvételizők a törvény értelmében a 2022/23-as tanévtől az alábbi feltételek alapján kezdhetik meg tanulmányaikat:

1.    A honvéd tisztjelölt a képzés időtartama alatt hallgatói jogviszonyban és a szerződéses szolgálati viszonyban folytatja tanulmányait. A honvéd tisztjelölt elsődleges szolgálati kötelezettsége a katonatiszti életpályára történő felkészülés.

2.    A honvéd tisztjelölt szerződéses szolgálati viszonyban teljesít katonai szolgálatot, amelyben mindkét felet jogszabályban és a szerződésben meghatározott kötelezettségek terhelik, és jogosultságok illetik meg.

3.    A honvédtiszti alapképzésre felvételt nyert személy a Magyar Honvédséggel a képzés időtartamára szerződéses szolgálati viszonyt létesít. A képzés befejezését követően a szerződése további 10 évvel meghosszabbodik azzal, hogy a képzés befejezésétől az állomány tagjára a szerződéses szolgálati viszonyra vonatkozó általános szabályok vonatkoznak.

4.    A honvéd tisztjelölt az állományba vétellel vállalja, hogy honvédtiszti tanulmányait a legjobb képességei szerint folytatja, a tanulmányai befejezését követően honvédelmi szervezetnél kötelezően szolgálati viszonyban töltött időként legalább 10 év időtartamú szolgálatot teljesít, ide nem értve az önkéntes tartalékos szolgálatot.

5.    A honvéd tisztjelölt a képzési követelményt az adott szakra vonatkozó, jogszabályban meghatározott képzési idő alatt köteles teljesíteni. A hallgatói jogviszony szünetelésének időtartama a képzési időbe nem számít bele.

6.    A honvéd tisztjelölt a beiratkozást követően köteles a Magyar Honvédségnél előírt alapkiképzést végrehajtani.

7.    A Magyar Honvédség azt vállalja, hogy a honvéd tisztjelölt honvédtiszti tanulmányait támogatja, ezek sikeres befejezését követően tiszti állományba veszi, és megfelelő szolgálati beosztásban foglalkoztatja.

8.   A honvéd tisztjelöltet az állományba vételi szerződésben első hallgatói rendfokozatába kell kinevezni. A honvéd tisztjelölt rendfokozata:

a.    az állományba vétel napjától hallgató őrmester,

b.    a második évfolyam megkezdése évének augusztus 20. napjától hallgató törzsőrmester,

c.    a harmadik évfolyam megkezdése évének augusztus 20. napjától hallgató főtörzsőrmester,

d.    a negyedik évfolyam megkezdése évének augusztus 20. napjától hallgató zászlós.

9.    A honvéd tisztjelölt rendfokozati jelzése az őrmesteri, törzsőrmesteri, főtörzsőrmesteri és zászlósi rendfokozati jelzéseknek a hallgatói jogállásra utaló megkülönböztető jelzéssel ellátott változata.

10. A honvéd tisztjelölt havonta a miniszter rendeletében meghatározottak szerinti illetményre jogosult. Az illetmény alapilletményből és tanulmányi díjból, valamint illetménypótlékból áll. Az alapilletmény legalább a garantált bérminimumnak megfelelő összeg - 2022. január 1-től a kormányrendelet szerint a havi bruttó garantált bérminimum 260.000 forint.  Az alapilletmény évfolyamonkénti eltérő mértékét, a tanulmányi díj mértékét és az illetménypótlék összegét a miniszter rendeletben állapítja meg.

 

 

Az új jogszabály megjelenése a felvételi eljárásban nem jelent változást, azonban a sikeresen felvételizők a Magyar Honvédséggel szerződéses szolgálati viszonyban, az adott évfolyamnak megfelelő rendfokozatot viselve, az ahhoz tartozó havi illetmény folyósítása mellett kezdhetik meg tanulmányaikat a katonai alapképzési szakokon.


Címkék: Főoldali hír 2021