NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Közös egyetemi projektbemutató a NATO és az EDA innovációs vezetői számára

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem a Magyar Honvédség Parancsnokságának felkérésére egy közös projektben vett részt a győri Széchenyi István Egyetem VR Learning Centerrel együttműködésben. Az idei V4 vezérkar főnöki találkozó fő témája a transzformáció és az innováció volt, amelyben a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar hosszú ideje az élen jár. Harangi-Tóth Zoltán őrnagy, a Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti tanszék tanársegédje a győriekkel közösen egy olyan 3D szimulációs tér kifejlesztésében vett részt, amely alkalmas a hadműveleti (és stratégiai) szintű művelettervezés és az ezekhez kapcsolódó eligazítások, tájékoztatók vizuális támogatására, illetve interaktív hadijátékok levezetésére is.

A projekt bemutatására 2022. június 13-án, a Magyar Honvédség Parancsnoksága, Haderőtervezési Csoportfőnökség, Transzformációs Főnökség által megrendezett „Transzformáció és innováció” nevű program keretében került sor a ZalaZone Ipari Parkban. Itt a hazai innovációban érdekelt szakemberek mellett Dieter Kohl dandártábornok, a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (NATO ACT, Norfolk) innovációért felelős vezetője és Jean-Francois Ripoche, az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) innovációért felelős igazgatója is megtekintette a dinamikus bemutatót.

Az együttműködés során fejlesztett rendszer előnye, hogy az egymással interakcióban lévő virtuális 3D terek hálózata különösebb erőfeszítés nélkül, egyszerű irodai laptopokon keresztül is futtatható, abba hagyományos sebességű internet csatlakozással szinte bárki, fizikai távolságtól függetlenül be tud csatlakozni, akár hagyományos módon, akár VR (Virtual Reality), azaz virtuális valóság szemüvegen vagy HUD-on (Head Up Display), azaz szem vagy arc elé kivetített képen keresztül. A szimuláció rétegenként képes megjeleníteni minden egyes domain-t, így a szárazföldi egységeket, a légi-, illetve űr eszközöket és a kiber tér kapcsolati és műveleti hálóját is. Ezek mellett többféle tabló, internetes honlap, előadás diasor integrálható közvetlenül a 3D térbe, biztosítva azt, hogy a tervezés során az összes szükséges információ azonnal mindenki számára látható módon megjelenjen, és időveszteséggel vagy hibával járó félreértés ne fordulhasson elő.

A rendszer az alacsony erőforrás igénye és a megosztható terek miatt különösen jól felhasználható a katonai felsőoktatásban is, ahol mind tervezési és törzsvezetési, mind oktató hadijátékok segédeszközeként is funkcionálhat a jövőben.

Bővebben lásd: https://honvedelem.hu/hirek/transzformacio-es-innovacio-1.html

Szöveg: Harangi-Tóth Zoltán őrnagy, NKE HHK Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék

Fotók: honvedelem.hu


Címkék: Főoldali hír 2022