NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Zágonyi Károlyra emlékezünk

200 évvel ezelőtt 1822. október 19-én született Zágonyi Károly, aki az amerikai polgárháború talán legismertebb magyar hőse.

Zágonyi 1848 szeptember közepén jelentkezett a Szatmár megyében alakult önkéntes lovascsapatba, amely az erdélyi hadszíntéren vitézkedett. A következő év tavaszán a 10. (Vilmos) huszárezredben szolgált egyre feljebb lépdelve a ranglétrán. A hadjárat során már tisztként az augusztus 6-án Nagyszebennél vívott ütközetben esett orosz fogságba. A szabadságharc után besorozták a császári hadseregbe, de innen megszökött és meg sem állt az Egyesült Államokig.

Az amerikai polgárháborúban Zágonyi már őrnagyként Charles Zagonyi néven Johan C. Frémont tábornok, az északi erők főparancsnokának lovas testőrszázadát vezette. Leghíresebb tette egy igazán huszáros, vakmerő és sikeres rajtaütés volt Springfieldnél. Századával 1861. október 25-én rajtaütött a déliek egy hadosztályán, amelyet komoly veszteséggel a város elhagyására kényszerített. A „halálroham” igazi bravúr volt, csupán szablyával végrehajtott meglepetésszerű vállalkozás, amihez nem kellett sok tervet készíteni, de szerencse kísérte. „Come on, old Kentuck! I’m with you!”

Szöveg: Csikány Tamás dandártábornok, NKE HHK Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék

Fotó: https://www.findagrave.com/memorial/18107637/charles-zagonyi és

https://www.memorialdayfoundation.org/missouri/major-charles-zagonyi-war-memorial.html és en.wikipedia.org


Címkék: Főoldali hír 2022