NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Amit a publikálásról tudni kell

Az „Alkalmazott katonai műszaki-, had- és társadalomtudományi kutatások a nemzetvédelem, nemzetbiztonság területén a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon” pályázati program (TKP2021-NVA16) keretében meghirdetett kutatástámogatási tréningsorozat második, egyben befejező modulját december hetedikén rendezték a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.

Míg a novemberben megtartott előadáson az egyetemen fellelhető teljesszövegű adatbázisokról, keresési módszerekről és automatikus témafigyelésről volt szó, addig a tréningsorozat második részében az érdeklődők már konkrétan az Open Access publikálás folyamatáról kaptak tájékoztatást. Sütő Péter, az Egyetemi Könyvtár Digitalizálási és Tartalomszolgáltatási Osztály osztályvezetője előadásában beszélt a folyóiratválasztás szempontjairól, az úgynevezett „predator” (parazita) folyóiratok ismérveiről, a megfelelő folyóiratkeresésről, majd bemutatta a kiadótól független folyóiratajánló szolgáltatási felületeket és azokat a kiadói folyóiratajánlókat, melyekkel az egyetem 2023-ra szerződést kötött. Az előadó ismertette a nemzetközi cikkek publikálásának folyamatát is, felhívta a figyelmet annak nehézségeire és tanácsokkal szolgált a lehetséges buktatók kivédésére.

Az Open Access nyújtotta lehetőségeket minden kutatónak, vagy leendő kutatónak érdemes megismernie, hiszen nem csak segítheti, de megkönnyítheti, vagy akár lerövidítheti a publikálás menetét.

A kutatástámogatási tréning második, egyben befejező modulján az érdeklődők jelenléti és online formában is részt vettek.   

Szöveg és fotók: Németh-Zsohár Agnieszka őrnagy


Címkék: Főoldali hír 2022