NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Makettkiállítás nyílt a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Kari Könyvtárban

Megalakulásának 31. évfordulóját ünnepli a Bolyai Makett Klub Egyesület. Ebből az alkalomból nyílt kiállítás a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Egyetemi Könyvtár, Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Kari Könyvtárban „Száz év haditechnikája kicsinyített méretarányban” címmel.

A kiállítást Mészáros Zoltán, az Egyetemi Könyvtár főigazgatója nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a kiállításon látható makettek a vizuális tanulás révén elősegítik az adott történelmi kor jelentőségének megértését, segítenek elképzelni konkrét történelmi eseményeket, és azok akkori hangulatát. A főigazgató elmondta: „minden egyetemnek három missziója van, az első kettő az oktatás és a kutatás, a harmadik pedig az egyetemi eredményeknek a társadalomban történő hasznosítása. Ez utóbbi jelenik meg ezzel a kiállítással. Éppen ezért célunk, hogy meghívjuk ide a fiatalokat is, legfőképpen középiskolásokat, mert ezeken a maketteken keresztül is bővíthetik történelmi ismereteiket.”

Ezt követően Szabó Zoltán, a Bolyai Makett Klub Egyesület elnöke vette át a szót, aki röviden bemutatta az egyesület tevékenységét. Elmondta, hogy a klubot 1992. február 18-án lelkes makettező katonák hozták létre az egykori Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolán. A klub eredetileg Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola Makett Modell Klub néven jött létre. Első kiállításukat a klub alapítója, Liptai János szervezte, a „Bolyais” hallgatók és oktatók első munkáiból. A kiállításnak óriási sikere lett, olyannyira, hogy ennek hatására indult el szakkör formájában a makettezés, amely ma már egyesületté nőtte ki magát. Ahogy nőtt a klub tagságának létszáma, úgy egyre több hazai és külföldi rendezvényen tudott a szervezet megjelenni. A Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolának helyet adó ingatlant 2008-ban eladták, így a klubnak el kellett költöznie. A honvédséggel való kiváló együttműködésnek köszönhetően az egyesület a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen, majd a jogutód Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán folytathatta tevékenységét, ahol azóta is – keddenként – megtalálható a szervezet.

A klub igen aktív, számos katonai, civil rendezvényen (repülőnap, missziós karácsony, honvédelem napja) és versenyen vesznek részt. A szervezet küldetéseként tekint a fiatal nemzedékek, a gyermekek megszólítására.

Aki kedvet kapott ahhoz, hogy megtekintse a kiállítást, az 2023. április 28-ig ezt megteheti.

Szöveg és fotók: Németh-Zsohár Agnieszka őrnagy

 

 


Címkék: Főoldali hír 2023