NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Cél egy világbajnoki dobogós helyezés

Abu Dhabiban Gi Junior Világbajnok, Krétán az U21-es korosztály Európa bajnokságán ezüstérmes, és a 2023-as varsói felnőtt Grappling Világbajnokságon 84 kilogrammos súlycsoportban ötödik helyezett. Ezek Gálik Máté Benjamin eredményei, aki nem mellesleg katonai pályára készül, és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar negyedéves katonai vezetői szakos honvéd tisztjelölt hallgatója.

Máté - édesapja ösztönzésére – több mint tizenegy évvel ezelőtt a tradicionális jiu-jitsu sportággal kezdte sportolói pályáját, majd belekóstolt a brazil jiu-jitsuba, és ezek után kötött ki és tette le voksát a grappling mellett. Ez a fajta küzdősport Magyarországon még nem túl ismert, de egy dinamikusan fejlődő, válogatott csapattal rendelkező sportág, ahol ütések és rúgások helyett, inkább földreviteleket, leszorításokat, kar- és lábfeszítéseket, fojtásokat alkalmaznak.

Egyetemi tanulmányai alatt Máté inkább a szinten tartásra fókuszál, de a nyári edzőtáborban tartott felkészülése olyan jól sikerült, hogy a Grappling Szövetség felkérte, majd elindította 84 kilogrammban, a varsói világbajnokságon. Ugyan Máté eddig a 77 kilogrammos súlycsoportban versenyzett, és az ellenfelek fizikai erőkülönbségét nagyon érezte, de ennek ellenére az 5. helyen zárta az idei világbajnokságot.

A fiatal sportoló a formában maradás, és a megerősödés mellett, a 2023/2024-es tanévben, negyedéves hallgatóként a tanulásra helyezi a hangsúlyt, és honvédtiszti esküjét követően, egy világbajnoki dobogós helyezés elérése a célja.

Szöveg és képek: Németh-Zsohár Agnieszka őrnagy

 


Címkék: Főoldali hír 2023