NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Kozma István posztumusz vezérezredesre emlékeztünk

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem is képviseltette magát Kozma István posztumusz vezérezredes kivégzésének 72. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi megemlékezésen.

Az Új Köztemető 298. parcellájában, Jákob János dandártábornok a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns Tábori Püspökség püspöke mondott emlékező imádságot, majd Mészáros Zoltán az NKE Egyetemi Könyvtár főigazgatója méltatta a posztumusz vezérezredes életútját.

„Primor felsőtorjai Kozma István 1896. szeptember 9-én született Csíkszeredán, egy hét gyermeket nevelő református székely család fiaként. Középiskolai tanulmányait szülővárosának főgimnáziumában, jeles eredménnyel tett érettségi vizsgával zárta, majd 1914 szeptemberében lett a Ludovika Akadémia hallgatója teljesen díjmentes, alapítványi helyen. A pályaválasztásban minden bizonnyal komoly súllyal esett a latba a családi hagyomány: nagyapja, Székely Dénes vármegyei mérnök honvédtisztként szolgált az 1848-49-es szabadságharcban. Az első világháború folyamán bekövetkezett jelentős tiszti veszteségek miatt a képzés ekkor mindössze egy év volt a Ludovikán, amit Kozma István “jeles” összeredménnyel végzett el, majd közel egy hónappal a 19. születésnapja előtt, 1915. augusztus 18-án avatták hadnaggyá.” – ismertette a főigazgató.

A méltatást követően a néhai vezérezredes lánya, Egerszegi Gyuláné Kozma Zsuzsanna és unokái Kozma Ágnes, Kozma Ákos és Egerszegi Tamás, valamint a megjelent családtagok, valamint Deli Gergely az Egyetem rektora, Kovács László dandártábornok, tudományos rektorhelyettes, Lippai Péter dandártábornok a Kar megbízott dékánja, Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója, és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság képviseletében Farsang Tamás dandártábornok elhelyezték az emlékezés virágait.

 

Szöveg: Németh-Zsohár Agnieszka

Képek: Szilágyi Dénes


Címkék: Kozma István