NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

A(z acél) kocka el van vetve

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK) Katonai Vezetéstudományi Tanszék, és a Magyar Hadtudományi Társaság Humánerőforrás-fejlesztési Szakosztály közös szervezésében rendeztek konferenciát a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson, október 12-én.

„A(z acél) kocka el van vetve.” nevet viselő rendezvényen Krizbai János ny. ezredes és Ujházy László ezredes, tanszékvezető köszöntötte a résztvevőket. Krizbai János köszöntő gondolataiban kiemelte, hogy a konferencia megrendezésének nem titkolt célja egy aktív párbeszéd kialakítása az altiszti képzésben dolgozók és a HHK oktatók között.  Ujházy László ezredes bevezető beszédében az altiszti kar szerepéről szólt a szervezeteken belüli együttműködés szempontjából, majd átadta a szót Bogya Sándor főtörzszászlósnak, az MH Kiberműveleti Parancsnokság vezénylőzászlósának, aki az „Az altiszti kar a honvédség gerince.” címmel tartott előadást. A vezénylőzászlós ismertette az altisztek „jellemzőit”: az altiszt mire képes, mire kapott felhatalmazást, mire készítették fel, az állomány között látható vagy nem, majd elmondta, hogy honnan eredeztethető az az állítás, hogy az altiszti kar a honvédség gerincét képezi.

Ezt követően Frankó Imre ezredes, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka, az Altiszti Akadémia küldetéséről beszélt. Az ezredes előadásában kifejtette, hogy az Akadémia küldetése nem más, mint a Magyar Honvédség igényeihez igazodva, a megfelelő számú és minőségű altisztek képzése. Hangsúlyozta, hogy az Altiszti Akadémia alapító okirata szerint, a szervezet egy szakképző intézet, de az Acélkocka képzés bevezetésével a szakképzést felfüggesztették, ugyanakkor számos egyéb tanfolyamnak is gazdája. „Az Akadémia képes arra, hogy harcjárművezetői, számítógépkezelői, akna elleni védelmi, túlélési, és számos egyéb képeségekkel felruházza az altiszteket a Magyar Honvédség számára, de csak korlátozott számban”– mondta az ezredes.

Zsíros Tamás főtörzszászlós, az MH Altiszti Akadémia Altisztképző Központ parancsnoka az Acélkocka filozófiáját és szakmai programját ismertette. A gondolatébresztő előadásokat követően moderált kerekasztal-beszélgetés következett.

 

Szöveg és képek: Németh-Zsohár Agnieszka


Címkék: Főoldali hír 2023