NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Ismét Gyakorlattervező Tanfolyam a HHK-n

A Gyakorlattervező Tanfolyam szervezői négy éve adtak ki utoljára igazoló okleveleket, mert a koronavírus okozta egészségügyi veszélyhelyzet minden más mellett, ennek a tanfolyamnak az évenkénti megtartását is felülírta.

Idén azonban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnoksága (MH TVEP) parancsnokának igénye alapján, ismét megszervezte és megtartotta a szakmai körökben is elismert képzést.

A 2024. január 22-26. között megrendezett tanfolyamot 44 fő kezdte meg, melyből 25 főt az MH TVEP, 19 főt pedig a Magyar Honvédség különböző alakulatai delegáltak. A képzés ismeretanyaga a NATO által kiadott tavaly szeptemberben jóváhagyott Bi-SC 75-003 direktíva feldolgozásával zajlott. A résztvevők átfogó képet kaptak többek között a NATO-ban alkalmazott gyakorlattervezői folyamatról, a tervezés szakaszairól és fázisairól, a hazai és nemzetközi gyakorlatok gazdasági, híradó, informatikai és információvédelmi, logisztikai és jogi szakterületek tervezői feladatairól. A szervezők által felkért kiváló szakembergárda érdekes, a hallgatóságot aktivitásra késztető előadások mentén adták át a szükséges ismeretanyagokat.

Birovecz István, a tanfolyam vezetője elmondta, hogy a képzés ideje alatt nagy hangsúlyt fektettek a gyakorlati feladatokra, ami a gyakorlatok levezetési tervének kidolgozásában, a szcenáriók és incidensek megtervezésében, és egyéb koordinációs feladatok kidolgozásában nyilvánult meg.

„Nem titkolt célunk, hogy a közeljövőben eljussunk arra a szintre, hogy akkreditált nemzetközi NATO tanfolyamként folytassuk a munkát” – tette hozzá a tanfolyam vezetője.

Az egyhetes képzés záró eseményén Lippai Péter dandártábornok, a Kar dékánja elmondta, hogy a tanfolyam ideje alatt megszerzett tudásanyag a résztvevők későbbi szakmai tevékenységének nélkülözhetetlen alapjait fogják képezni. Olyan átfogó és specifikus tudás birtokába kerültek, melyekkel jelenleg kevesen rendelkeznek a honvédségnél. A dékán megköszönte az előadók és a szervezők munkáját, majd ezt követően a tanfolyam elvégzését tanúsító oklevelek átadására került sor.

Szöveg: Németh-Zsohár Agnieszka

Képek: Németh-Zsohár Agnieszka, Szilágyi Zoltán, Bukovszki Nikolett


Címkék: Főoldali hír 2024