NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Cseh delegáció érkezett a kar Felsőfokú Vezetőképző Intézetéhez

Az öt éve megkezdett cseh-magyar bilaterális együttműködés részeként, 2024. február elején a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Felsőfokú Vezetőképző Intézete fogadta a brnoi Védelmi Egyetem Vezérkari Tanfolyamának hallgatóit és oktatóit.

A régió országai közül Csehország hasonlít leginkább hazánkhoz fegyveres erejét, területének nagyságát, és lakosainak számát vizsgálva. Éppen ezért, a nemzeti szinten legfelsőbb szintű katonai képzések kölcsönös megismerése évek óta könnyen hasznosítható tapasztalatokat eredményez.

A cseh fél – 25 fő főtiszt hallgatóból és 2 fő egyetemi oktató kísérőből álló – delegációja, a 10 fős magyar tancsoporttal együtt hallgatta meg a Katonai Felsővezető Szakirányú Továbbképzési Szak képzése keretében megtartott védelempolitikai előadásokat. Hallgatók és oktatók hivatalos eszmecseréjén túl, a programok során lehetőség volt az informális tapasztalatcserére, a személyes kapcsolatok kialakítására, erősítésére, és a jövőbeni közös képzési lehetőségek egyeztetésére is.

A látogatás során a kulturális programok sem maradhattak el. A két ország vezérkari tanfolyamának hallgatói meglátogatták a Ludovika Történeti Kiállítást, valamint a Sziklakórház Atombunker Múzeumot.

 

Szöveg: Kovács Ferenc ezredes

Fotó: Szilágyi Dénes