NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Akit az Isten is katonának teremtett

 Vitéz Bertalan Árpád posztumusz alezredes emlékdokumentumaiból nyílt kiállítás 2024.március 25-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Kari Könyvtárban.

A kiállításmegnyitón Lippai Péter dandártábornok kiemelte, hogy a tárlaton olyan személyes tárgyak és dokumentumok is megtekinthetők, amelyeket még nagyközönség elé sosem tártak. Molnár Zsolt ezredes, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének elnöke gondolataival az ejtőernyőzés különleges világát emelte ki. Hozzátette, hogy vitéz Bertalan Árpád őrnagy, példakép a jelen és a jövő ejtőernyős generációi számára.

Gáll Gábor, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetség Kegyeleti Bizottságának elnöke elmondta, hogy vitéz Bertalan Árpád unokájának, Félhelyesné Zubonyai Judit asszonynak köszönhető a kiállítás létrejötte. Judit asszony ugyanis a féltve őrzött családi dokumentumtárból bocsájtott rendelkezésre olyan anyagokat, amelyeket eddig még semmilyen kiállítás nem tett közzé. „Ha a nagytemplom tornya lebukik, akkor is végre kell hajtani” – ez volt vitéz Bertalan Árpád hitvallása: ellentmondást nem ismerő, de emberséges parancsnok volt, aki szerette a katonáit, és a katonái is tűzbe mentek érte. – zárta gondolatait a Kegyeleti Bizottság elnöke.

A fényképekből, oklevelekből és egyéb okiratokból álló dokumentumok mellett, látható Gáll Gábor magángyűjteményének egy része, Kókai György gyűjtő I. Világháborús rohamista figurája, és egy igazi ritkaságnak számító ejtőernyő, amit Sárközi Zoltán gyűjtő bocsátott a rendelkezésre.

A megnyitón részt vett Schmittné Makray Katalin, Pécsvárady Szabolcs ezredes, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnokhelyettese is.

Az emlékkiállítást április végéig, szerdánként 13.30-15.30 között pedig tárlatvezetéssel tekinthetik meg az érdeklődők a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.

 Szöveg és képek: Németh-Zsohár Agnieszka, Bukovszki Nikolett.

 

 


Címkék: Főoldali hír 2024