NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

„A haza védelme mindenki kötelessége”

A hivatásos tisztjelöltek mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) civil hallgatóinak önkéntes tartalékos szerepvállalásával teljesedik ki a Ludovika Magyarország biztonságának szavatolásában betöltött különleges szerepe. Ennek részeként írták alá szerződésüket az új önkéntes tartalékosok az NKE Orczy Úti Kollégiumában március 27-én.

„Köszöntöm önöket a Magyar Honvédség (MH) állományában és gratulálok ahhoz a döntésükhöz, hogy tartalékos katonai szerződést írnak alá” – mondta a fiatal hallgatókhoz szólva Apáti Zoltán dandártábornok. „A vezetői döntésnek megfelelően önök a Pest vármegyéért és Budapestért felelős Magyar Honvédség első területvédelmi ezred állományába, a 29-es kijelölt területvédelmi zászlóalj állományába írnak alá szerződést” – tájékoztatta a jelenlévőket Apáti Zoltán.

A Honvéd Vezérkar Összekötő Iroda vezető főreferense kifejtette: az NKE vállalta, hogy Magyarország védelmi képességének fokozásában nagyobb szerepet vállal és ezáltal együttműködve a Magyar Honvédséggel egy NKE-s önkéntes tartalékos alegység felállításában vesz részt. A szerződéskötést mérföldkőnek nevezte abban a közös programban, amit az NKE és a Magyar Honvédség közösen indított el 2023 végén. Elmondta, hogy az előkészítés és a toborzás után most kezdetét veszi a szerződéskötés időszaka, amelyben először húsz civil csatlakozik az önkéntes tartalékosokhoz, de várják a további jelentkezéseket is.

A dandártábornok beszélt a kiképzésben való részvétel tanulmányi előnyeiről, illetve arról, hogy ha az önkéntes tartalékosok kollégiumi elhelyezésre pályáznak, maximális pontszámhoz juthatnak, amellyel előnyre tehetnek szert más jelentkezőkkel szemben.

„A tartalékos ösztöndíjra pályázni kell, és aki még nem adta be a jelentkezését, április 10-től június 1-jéig megteheti azt” – hívta fel a figyelmet Apáti Zoltán. Kiemelte: már tizenegy olyan katona van, aki tartalékosként kezdte meg pályafutását, de átszerződött az egyetemi alegységbe, mert az NKE-n folytatja tanulmányait, ami az ösztöndíj elbírálásánál is előnyt jelenthet. Beszélt arról is, hogy az önkéntes tartalékosok szerződéskötési díjat kapnak, majd egy év múlva rendelkezésre állási díjban részesülnek, és már a nyári alapkiképzésük során jogosultak lesznek illetményre is. Kitért arra is, hogy az alapkiképzést a Ludovika Campuson végezhetik el július 1. és augusztus 2. között a résztvevők, akik itt vehetnek részt a tantermi foglalkozásokon, biztosítják számukra a lakhatást és az étkezést, de igénybe vehetik a sportlétesítményeket, sőt, utazási költségtérítést is kapnak.

„A kiképzéshez a Magyar Honvédség biztosítja a szükséges felszerelést” – emelte ki a dandártábornok, hangsúlyozva: az önkéntes tartalékosok a szükséges ruházatot is a Ludovika Campuson kapják majd meg.

 „A haza védelme mindenki kötelessége” – jelentette ki a dandártábornok, emlékeztetve arra is, hogy a kiképzést korábban elvégzett önkéntes tartalékosok az elsajátított ismereteiknek köszönhetően több személy életét mentették már meg.

Az önkéntes tartalékos szolgálatra folyamatosan várják a jelentkezéseket a kozpontitoborzas@mil.hu, illetve a Varga.Matyas.Karoly@uni-nke.hu e-mail címen.

A Magyar Honvédség toborzásért felelős katonai szervezete rendszeres időközönként továbbra is személyes támogatást nyújt a jelentkezés folyamatában a Ludovika Campuson. 

Kérdés esetén rendelkezésre áll a Központi Online Toborzó Iroda az onlinetoborzo@mil.hu e-mail címen, vagy Varga Mátyás kollégiumi osztályvezető a Varga.Matyas.Karoly@uni-nke.hu e-mail címen.

További részletek IDE és IDE kattintva olvashatók.

 

Szöveg: Szabó Réka Zsuzsanna

Fotó: Szilágyi Dénes