NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Mozgásban a vezérkari tanfolyamosok

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) Katonai Felsővezető Szakirányú Továbbképzési Szak hallgatói, a tanfolyam északi tanulmányi útja keretében Belgiumban, a NATO és az EU különböző szervezeteinél tettek látogatást.

Lippai Péter dandártábornok vezette tancsoportot Brüsszelben, Magyarország Állandó NATO Képviseletén, a Magyar Honvédség Katonai Képviselő Hivatal által összeállított szakmai program várta. A program során a hallgatók különböző nemzetek álláspontjairól, a NATO aktuális kérdéseiről, valamint a képviselet felépítéséről és feladatrendszeréről tájékozódtak, majd a Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviselet helyének és szerepének megismerésén túl, betekintést nyertek az EU katonai stratégia és az EU Katonai Bizottság szerepének változásaiba, az EU Katonai Törzs előtt álló kihívásaiba, valamint a Stratégiai Iránytű célkitűzéseibe.

A szakmai út a Szövetséges Erők Európai Főparancsnokságán (Supreme Headquarters Allied Powers Europe - SHAPE) Monsban folytatódott, ahol a NATO folyamatban lévő műveleteiről, misszióiról, a szövetség múltjáról, jövőjéről és aktuális stratégiai irányairól hallhattak előadásokat a tanfolyam hallgatói. A monsi program része volt továbbá a NATO Transzformációs Parancsnokság Európai Törzselemének (Allied Command Transformation Staff Element Europe) NATO védelmi tervezési folyamataival kapcsolatos előadások, és nem maradhatott el a hadtörténeti jelentőségű waterlooi látogatás sem.

Szöveg és képek: a tanfolyam hallgató


Címkék: Főoldali hír 2024