NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Warrior Challenge 2024

Új helyszínen, csodálatos környezetben rendezték meg idén a „Warrior Challenge 2024” elnevezésű járőrverseny. A mintegy kilenc kilométeres távot egyenruhában, gyakorló gépkarabéllyal kellett végrehajtaniuk a honvéd tisztjelölekből álló csapatoknak.

A versenyt a Fóti-tó parkjában Bánszki Gábor alezredes nyitotta meg, aki kiemelte a csapatverseny közösségformáló hatását, egymás kölcsönös tiszteletét, majd Detre Zoltán alezredes ismertette a legfőbb instrukciókat és rendszabályokat.

Az első feladat a járőr menetvonalának meghatározása volt. Ehhez a csapatok egy térképvázlatot kaptak, amelyre át kellett másolniuk az állomáspontokat és a pontok eléréséhez tartozó instrukciók alapján el kellett készíteni a pontos útvonaltervet. Az adminisztráció után a gránáthajítás következett: húsz méter távolságból kellett 3-3 gumi gránátot a célzónába dobni. A sikertelen dobások büntető perceket vontak maguk után.

Ezt követően a kisiskolások legnagyobb örömére, a Fáy András Általános Iskola udvarán folytatódtak a kihívások. Egy meglehetősen hosszú kúszófolyosó leküzdése, és sebesültszállítás hordágy segítségével volt az ott teljesítendő feladat.

A következő feladatban el kellett érni a Somlyó-hegy legmagasabb pontját, ami igazi kihívást jelentett az út rendkívüli meredeksége miatt. Aki pedig azt hitte ezzel abszolválta a feladatot, nagyot tévedett, ugyanis a hegyről való leereszkedést követően, azt újra meg kellett mászni, és ekkor jöhetett csak a katonai vonatkozású tesz kitöltése.

A negyedik állomásponthoz a Somlyó északi oldalán kellett leereszkedni a járőröknek, ahol egy homok sziklafal tövében légfegyverek segítségével (pisztoly és puska) különböző távolságokra elhelyezett céltárgyakra adtak le lövéseket. Nehezítésként minden elhibázott lövés büntetőperceket vont maga után. Ezután a homokkatlanból a víziakadály felé vették az útjukat a tisztjelöltek. A mentőmellények felvétele és annak szakszerű rögzítését követően evezőt, rocsót kézben fogva, futva kellett megközelíteni a tópart bójákkal kijelölt részét, majd vízre tenni a csónakot és átevezni a mintegy száz méterre lévő túlpartra. Az óra a vissza evezést követően a csónak, az evezők és a mentőmellények visszavitelekor állt meg.

Az erőpróba sérülésmentesen, jó hangulatban, versenyzői tapasztalatokkal gyarapodva zajlott. Minden csapat oklevéllel, a három dobogós csapat pedig - a Honvéd Zrínyi Sportegyesület által biztosított - értékes érmekkel, kupával térhetett vissza a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campusra.

Szöveg: Detre Zoltán alezredes

Képek: HHK Katonai Testnevelési és Sportközpont oktatói


Címkék: Főoldali hír 2024