NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

„Legyen az önök sikere példa minden magyar számára”

A Magyar Honvédség vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred alapfelkészítés kibocsátó ünnepségét  tartották meg augusztus 2-án, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Szent László Kápolnájában. Az eseményen az újonnan kinevezett közel hetven önkéntes tartalékos az elvégzett öthetes képzés elismeréséül emléklapot kapott.

Az önkéntes tartalékosi szolgálatot vállaló hallgatók olyan felsőoktatási intézményekből kerültek ki, mint az NKE, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), továbbá négy technikum diákjai a halászteleki Bocskai István Református Oktatási Központból, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumból, az Érdi SZC Eötvös József Technikumból, valamint a ceglédi Török János Református Mezőgazdasági és Egészségügyi Technikum, Szakképző Iskola és Gimnáziumból. Emellett ketten a Magyar Honvédség Sportszázad állományából és szintén kettő egyéni jelentkező teljesítette az öthetes alapfelkészítést.

Az ünnepségen az említett intézmények képviselői is megjelentek: Korim Balázs, az NKE főtitkára, Jobbágy Zoltán ezredes, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) nemzetközi dékánhelyettese, a BME részéről Charaf Hassan rektor, az ELTE részéről Gál-Esztegár Zádor, a Kollégiumi Központ igazgatóhelyettese, valamint Mudra József ezredes (Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár), Apáti Zoltán dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Összekötő Iroda vezető főreferense és Lányi Tamás őrnagy.

„Önök mindannyian azt a szűk rétegét képviselik a társadalomnak, akik a haza védelmének magasztos eszméit a gyakorlatban is elsajátították” – köszöntötte a végzetteket Kaló Miklós ezredes. Kifejtette, hogy az önkéntesek által megszerzett tudás nem elsősorban a fegyveres küzdelem alapképességének elsajátítását, hanem a rájuk bízott béke és adott esetben nemzeti önállóságunk védelmét is jelenti. „Bízom benne, hogy az önök által képviselt eszmeiség, jelesül a haza védelme iránti elkötelezettség és az önzetlenség jó példával szolgál társaiknak és a környezetüknek” – hangsúlyozta az ezredes.

Elmondta, hogy a hallgatók sikeresen megszerezték azokat a képességeket, amelyek egy katonát jellemeznek, úgy mint a közösséghez és kötelékhez tartozás, valamint a bajtársiasság eszméje. Kaló Miklós kiemelte, hogy a Magyar Honvédség számít a most végzett önkéntesekre, de nekik jelenleg elsősorban a tanulás kell, hogy a legfontosabb legyen. „Legyenek büszkék önmagukra, hogy nyaralás helyett itt vannak és a haza szolgálatába álltak és legyen az önök sikere példa minden magyar állampolgár számára” – zárta beszédét az ezredes.

Az öthetes alapfelkészítés július 1. és augusztus 2. között zajlott egyrészt Gödöllőn, a alapfelkészítés további szakaszát az NKE biztosította az önkéntes katonai szolgálatra jelentkezett hallgatói számára. Az állomány olyan katonai foglalkozásokon vehetett részt, mint a katonai testnevelés, honvédelmi ismeretek, alaki kiképzés, atom-biológiai-vegyi védelmi képzés, katonai tereptani ismeretek, logisztikai ismeretek, egészségügyi ismeretek, általános harcászati kiképzés, valamint nemzetbiztonsági, kibervédelmi és információvédelmi ismeretek.

 

Szöveg: Harangozó Éva

Fotó: Szilágyi Dénes