NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Nemzetünk Gyásznapja: Október 6.

Koszorúzással és imádsággal emlékeztek az aradi vértanúkra a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán (NKE HHK).

A Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson felállított emléktáblánál Horváth Kornél a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus Tábori Püspökség, tábori lelkészének emlékező imádságát követően, Matányi Marcell Tamás, az NKE HHK Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék tanársegédje mondott ünnepi beszédet. A tanársegéd rámutatott: „Az 1849. október hatodikán kivégzett katonák igazi vértanúk: vérükkel szereztek érvényt 1848 eszméjének. Nemzetiségi és felekezeti hovatartozásuktól függetlenül, hittel élték meg a polgárosodó Magyar Királyság, nemzetiségeket egy corpussá forrasztó alkotmányos eszméjét. A hősi halált halt katonák mellé sorakoztak fel a Pesten és Pozsonyban kivégzett, politikai szerepet vállalt nemesek és polgárok. Becsületük, bátorságuk és a felelős polgári társadalomba vetett hitük mécsesként jelzi az utat a Hazáért vállalt áldozat múlhatatlan érdemei felé.”

Matányi Marcell kiemelte, hogy az Aradon kivégzett katonákat a magyar történetírás hősként tiszteli. Személyes és családi okok egyedi sokasága vezette őket végig azon az úton, hogy az 1848-ban megszületett magyar Honvédség sorában érte őket az 1849-es fegyverletétel. Közös bennük azonban a becsületes bajtársiasság erénye, a hazának és az alkotmánynak hűséges szeretete.

Az ünnepi beszédet követően az emléktáblánál koszorút helyezett el Berek Tamás ezredes a kar tudományos dékánhelyettese, Vantal Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség Területvédelmi Erők Parancsnokság megbízott törzsfőnöke, Banka Zoltán alezredes, a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj törzsfőnöke, valamint Debreceni Tímea őrnagy, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár képviseletében. Az ünnepség záró mozzanataként a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait a Zrínyi Parkban kihelyezett aradi vértanúk képmásainál.

Szöveg és képek: Németh-Zsohár Agnieszka

 


Címkék: Főoldali hír 2024