NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Szakmai látogatáson a „vezérkari tanfolyamosok”

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Felsőfokú Vezetőképző Intézet hallgatói számára is megkezdődött a tanév. A képzési program az elméleti oktatáson kívül számos szakmai látogatást tartalmaz, amelyeknek célja, hogy a honvédség leendő vezetői a Magyar Honvédség szervezeti működésén túl, átfogó és komplex ismereteket szerezzenek olyan intézmények feladatköreiről, tevékenységeiről, az államigazgatás rendszeréről, melyek szükségesek lesznek leendő beosztásuk betöltéséhez.

A tancsoport az elmúlt hetekben látogatást tett a Köztársasági Elnöki Hivatalban, és a HungaroControl Zrt-nél is.

Előbbinél Kun-Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Igazgatóságának igazgatója fogadta és tarott előadást a résztvevőknek, melynek keretében átfogó képet kaptak a Hivatal feladatrendszeréről, és hivatalon belül működő Honvédelmi Igazgatóságról. A tájékoztatás során szó esett a köztársasági elnöki pozíció jog- és hatásköréről, annak változásáról, a biztonsági környezetben bekövetkezett negatív eseményekről (migrációs válság, COVID járvány, orosz-ukrán háború), valamint a globális felmelegedéssel összefüggésbe hozható természeti katasztrófák (például a 2024. évi dunai árvíz) hatásáról. A csoport a tájékoztatót követően bejárta a Sándor-palotát. A történelmi épületben tett látogatáson a hallgatókra a legnagyobb hatással a tábornoki kinevezések átadására is használt impozáns tükör-terem volt.

A HungaroControl Zrt.-nél tett szakmai látogatás is rendkívül hasznos állomása a képzési programnak. A szervezet nem csupán Magyarország egyetlen légiforgalomi-irányító szolgáltatója, amely felelős a légiközlekedés biztonságos és hatékony lebonyolításáért, hanem a közép-európai légiközlekedési rendszer szerves része, és nem utolsó sorban egyedül álló módon - NATO felkérés alapján - az ország határán kívül légiforgalmi szolgáltatásokat nyújt a Koszovó feletti magas légtérben is. A tancsoport ennek a szervezetnek komplex munkájába pillanthatott bele. A légiforgalmi irányítók feladatain, a légiforgalmi irányítás sajátos világán, a polgári és katonai együttműködés területin túl betekinthettek egy helyszíntől független légiforgalmi irányítást biztosító, „virtuális” torony projektbe (Remote Tower, rTWR) is.

A hallgatók számára a látogatás rávilágított a légiforgalmi irányítás civil és katonai együttműködés stratégiai fontosságára, az ott folyó tevékenység komplexitására.

Szöveg: Győrei József ezredes, Kreácsik Ákos alezredes

Fotók: Forgács-Sándor Barbara, Harmath Tamás Gábor alezredes


Címkék: Főoldali hír 2024