NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

EUSecure Projekt 2020-1-HU01-KA203-078719

EUSecure_Projekt_2020-1-HU01-KA203-078719

EUSecure Projekt: Az EU biztonsága, rezílienciája és fenntarthatósága interdiszciplináris tréning – szimulációs gyakorlattal kiegészített tömeges, nyílt online kurzus (SimMOOC)

Projekt ID: 2020-1-HU01-KA203-078719

Honlap: https://www.eusecure.org/

A Nemzeti Közszolgálati egyetem (NKE) vezetésével és a Pireuszi Egyetem, Görögország (UNIPI), a Fernando Pessoa Egyetem, Portugália (UFP), a Salentoi Egyetem, Olaszország (UNISAL) és a Sapientia Erdélyi Magyar Egyetem, Románia (SAPIENTIA) részvételével a 2020-ban elindult az EUSecure Projekt.  A projekt az Európai Unió támogatásával, az Erasmus+ Stratégiai Partnerség a Felsőoktatásban program keretében valósul meg. Három évig tart, és célja, hogy az EU jelenlegi és jövőbeni biztonsági kihívásaihoz kapcsolódó transzdiszciplináris kurzust hozzon létre.

Az uniós finanszírozással megvalósuló projekt célja egy transzdiszciplináris választható tárgy (EU Security Resiliance and Sustainability - felelős: Dr. Molnár Anna), egy szimulációs gyakorlat egy MOOC (nyílt elérésű online oktatási platform) és egy EUlite (középiskolai változat, felelős: Dr. Szente Varga Mónika) kidolgozása.

A kurzus 15 modulból áll (egy modul = egy heti téma = egy policy area). Az oktatási módszerek ötvözik a hagyományos és az online tanulást, illetve szimulációs gyakorlattal egészülnek ki.

A heti témák a következők (15 Policy Areas):

1)        EU power (strategic autonomy) in a multipolar world (LUDOVIKA)

2)        Megatrends (LUDOVIKA)

3)        International governance: multilateral institutions, norms, regimes (UFP)

4)        Maritime security (UNIPI)

5)        Migration (UNIPI)

6)        Cyber security and the risks of AI (ethical, legal, technological, decision making etc. aspects)  (UNISALENTO)

7)        Water security and water geopolitics (LUDOVIKA)

8)        Social media issues and fake news (LUDOVIKA)

9)        Sustainability, Resilience & Development (UNISALENTO)

10)     Climate Security (SAPIENTIA)

11)     Public health & Pandemic Management (SAPIENTIA)

12)     International development cooperation (UNIPI)

13)     Humanitarian Aid, Food security (UFP)

14)     Critical infrastructure resilience (CIP, CIIP) (UNISALENTO)

15)     Qualitative Research Methodologies (UFP)

16)     Simulation Guidebook (LUDOVIKA)

A projekt keretében nyílt elérésű online oktatási platform kerül kialakításra, valamint a résztvevők vállalták, hogy a kifejlesztett kurzus 2022/2023 őszétől egyetemközi választható tárgyként elérhetővé válik a hallgatók számára. A heti témák közül az NKE négy téma kidolgozását vállalta. A témák kidolgozása a többi, nemzetközi partner együttműködésével történik. Egy-egy téma kidolgozásánál a hagyományos és online eszközöket ötvözzük.

A hároméves időszak alatt a témafelelős fogja össze a  magyar és a nemzetközi partnerekkel létrehozott munkacsoport (WG) munkáját a tananyagok (hagyományos és online) kidolgozásában.