NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Czetz János emlékérem díjátadó ünnepség

A Fővárosi Örmény Önkormányzat Közgyűlése az örmény-székely származású Czetz János, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legfiatalabb honvédtábornoka, Bem táborkari főnöke, a kitűnő stratéga, szervező, térképész, földmérő előtti tisztelgés, az emlékének méltó megőrzése érdekében a honvédtábornokról elnevezett díjat és kitüntetést alapított, amelyet minden évben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán tanulmányait folytató legeredményesebb honvéd tisztjelölt hallgatónak adományoz.

Czetz János honvédtábornok nemcsak szülőhazájában, de Európában és a messzi távoli Argentínában is ismert. Juan Fernando Czetz az argentin hadsereg ezredeseként szolgált. Az argentin  Colegio Militar de la Nación alapítója és első parancsnoka, az első argentin műszaki zászlóalj alapítója, a Topográfiai Intézet parancsnoka, a pampák térképezője volt. Második hazájában, Argentínában megbecsülés és tisztelet övezi a személyét, tevékenységét és életútját.

2017. október 28-án a II. Kárpát-medencei Székely és Magyarörmény Fesztiválon Őexcellenciája, Maximiliano Gregorio Cernadas, Argentína magyarországi nagykövete és Esztergály Zsófia Zita, a Fővárosi Örmény Önkormányzat elnöke adta át a Czetz János emlékérmet. Az emlékérem mellé, Kövér György gidófalvi fafaragó által készített - Czetz János szülőfalujában - székely, örmény és honvédségi makkos díszítésű mécsestartó fali díszt is átadtak.

Dr. Pohl Árpád ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja és Sári Szabolcs ezredes, a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj parancsnoka javaslata alapján 2017-ben az első emlékérmet Mozsár Gergely a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj IV. évfolyamos katonai vezetői szakos lövész szakirány honvéd tisztjelöltjének adományozták. Mozsár Gergely honvéd tisztjelölt érdemeit a díjátadón Siposné prof. dr. Kecskeméthy Klára ezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság elnökhelyettese, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar egyetemi tanára méltatta.

A honvéd tisztjelölt 2014. augusztus óta teljesít szolgálatot a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj 1. század állományában. Már a motivációs levelében is nagyfokú elkötelezettségről tanúsított a katonai hivatás iránt. Tanulmányi átlaga az előző félévben 5,00, az azt megelőző félévben 4,63 volt. Feladatait, legyen szó tanulmányokról, zászlóalj feladatokról vagy sportról példamutatóan és lelkiismeretesen látja el. A NATO Többnemzeti Összhaderőnemi Kiképző Központjában, a németországi hohenfelsi nemzetközi gyakorlaton parancsnokként, vezetőként bizonyította képességeit.

Czetz János honvédtábornok életútja példát mutat a ma emberének, a fiataloknak, a honvéd tisztjelölteknek. A Czetz János emlékérem méltó utódhoz került.

 

Fotó:  Kozma István


Címkék: Főoldali hír