NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Az MH szintű XIII. Tüzérlövésszaki Verseny eseményei

A Tüzér fegyvernem tagjai a múltban és a jelenben is egyik legfontosabb feladatuknak érezték a szakmai felkészültségük magas szinten tartását és továbbfejlesztését. A korábbi tüzér egységek (magasabb egységek), alegységek életében mindig jelentős esemény volt egy - egy ilyen verseny megrendezése, vagy azon való részvétel, ami a szakmai kihíváson túl egyfajta bemutatója is volt a fegyvernem feladatainak és tevékenységének. A ZMNE KLHTK Műveleti Támogató Tanszék oktatói állománya 2005-ben elhatározta (akkor még csak tanszéki szinten), hogy felújítja a tüzérlövésszaki versenyek gyakorlatát. 2006-tól kezdve a megmérettetés már Magyar Honvédség szintűvé vált.

Az idén meghirdetett XIII. Tüzérlövésszaki Versenyre 3 helyőrségből (Budapest, Debrecen, Tata) hat csapat jelentkezett, melynek helyszínéül NKE HHK Zrínyi Miklós Laktanya és Kampusz 41. tantermi épületében telepített szimulátor tantermek (Baglyas, Mars) szolgáltak. A vetélkedés zökkenőmentes és színvonalas lebonyolítását a HM EI Zrt Várpalotai Szimulációs Központ munkatársai biztosították.

A csapatok 2017. november 21-én reggel érkeztek be a verseny helyszínére, ahol a versenyt Dr. Szabó Tibor alezredes, a verseny főszervezője nyitotta meg. Ezek után a Versenybizottság (Dr. Szabó Tibor alezredes, Tamás Attila ny. alezredes, Zubán László ny. alezredes) a csapatok képviselőinek jelenlétében kisorsolta a selejtezők csoportbeosztását.

A csapatok a délelőtt folyamán két selejtező csoportban küzdöttek meg a helyezésekért. Az ebédet követően a helyosztó mérkőzések következtek. A XIII. Tüzérlövésszaki Versenyen a csapatok a következő eredményeket érték el:

1.    helyezést ért el és a vándorkupát egy évre elhódította az MH 25. KGY Lövészdandár 1. gépesített lövészzászlóalj csapata, parancsnok: Nagy Gergely hadnagy.

2.    helyezést ért el az MH 25. KGY Lövészdandár 25/36. rakéta páncéltörő osztály csapata, parancsnok: Bánki Szabolcs hadnagy.

3.    helyezést ért el az MH 5. BI Lövészdandár csapata, parancsnok: Kalóczkai Tibor hadnagy.

4.    helyezést ért el az MH KGY Lövészdandár 101. tarackos osztály 2. csapata, parancsnok: Vörös Balázs főhadnagy. 

5.     helyezést ért el az MH KGY Lövészdandár 101. tarackos osztály 1. csapata, parancsnok: Györe-Szűcs Miklós főhadnagy.

6.     helyezést ért el az NKE HHK Msc képzésben résztvevő csapata, parancsnok: Andóczi Balogh Ádám százados.

 

Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok úr által felajánlott „az egy mérkőzésen a legkevesebb lőszer-felhasználással győzelmet elérő csapat” különdíjat az MH 25. KGY Lövészdandár 101. tarackos osztály 2. csapata, parancsnok: Vörös Balázs főhadnagy, nyerte el. 

A versenyt jelenlétével megtisztelte Takács Attila dandártábornok, az MH Hadkiegészítő Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka, valamint Hadászi László ny. ezredes, HM EI Zrt. Várpalotai Szimulációs Központ parancsnoka. A HM Honvéd Vezérkar képviseletében versenyt Szeles Béla alezredes és Ombódi Imre őrnagy (tüzér referensek) tekintették meg.

A Tüzérlövésszaki Verseny az eredmények ismertetésével zárult, ahol Dr. Szabó Tibor alezredes oklevelet adott át a részt vevő csapatok parancsnokainak. Megköszönte a HM EI Zrt. Várpalotai Szimulációs Központ munkatársainak a szimulátorok kezelésében végzett szakszerű tevékenységét.

Az 1-3. helyezést elért, és a különdíjat elnyert csapatok a felajánlott díjakat december 04-én, az MH 25. KGY Lövészdandár laktanyájában megtartott központi Tüzér Fegyvernemi napon veszik át.

 

Szerző:

Andóczi-Balogh András Ádám százados


Címkék: 2017 Főoldali hír