NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

A hadtudomány és a 21. század

Két napon keresztül mintegy harminc doktoranduszhallgató mutathatja be kutatási témáját a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen rendezett szakmai konferencián. Az NKE Hadtudományi Doktori Iskola, valamint a Doktoranduszok Országos Szövetsége Hadtudományi Osztálya közös rendezvényén olyan témákról hallgathatnak meg előadásokat, mint például az energiabiztonság, a válságkezelés vagy a jövő fegyveres konfliktusai.

„Az immár tízedik alkalommal megtartott tudományos rendezvény kiváló lehetőséget jelent a doktoranduszhallgatóknak, hogy bemutassák a kutatásuk során elért eredményeiket és támogatást, megerősítést kapjanak a további munkájukhoz”- fogalmazott köszöntőjében prof. dr. Csikány Tamás ezredes. Az NKE Hadtudományi Doktori Iskola vezetője szerint az a jó, ha a doktori képzésben résztvevők minél több fórumon tudják gyakorolni azokat a képességeket, amelyek a későbbi sikeres védéshez szükségesek. „Mindez magabiztosságot ad a doktorandusznak, de azok is sokat tanulhatnak ezekből a rendezvényekből, akik most még csak a közönség soraiban ülnek”- tette hozzá a professzor.

A Doktoranduszok Országos Szövetsége feladata, hogy a doktori képzésben résztvevők érdekképviseletét ellássa, és egyben kitárja a fiatal kutatók lehetőségeit. Ezt a célt szolgálja ez a konferencia is Molnár Dániel szerint. A DOSZ elnökségi tagja elmondta, hogy a szervezet nemrég megújuló vezetése szeretne még nagyobb figyelmet fordítani a doktori iskolákra, a tudományos osztályokra és a doktorandusz önkormányzatokra. 

Dr. Forgács Balázs százados, levezető elnök elmondta, hogy számára is nagyon sok segítséget jelentett annak idején egy-egy ilyen rendezvényen való aktív részvétel. Elhangzott, hogy az előadók 10 percben foglalhatják össze eddigi kutatási eredményeiket, majd a konzulensek és a jelenlévő érdeklődők is véleményt fűzhetnek ahhoz.

Hajnal Piroska doktorandusz a bibliai hagyomány szerepét vizsgálta a jelenkori Izrael hivatalos kommunikációjában. Elmondta, hogy a szentírás most is jelentős befolyással van az izraeli gondolkodásra, de a Biblia inkább a közös történelmi, vallási, kulturális hagyomány tárháza, és nem elsősorban a hit foglalata.  Az előadó két történelmileg is fontos katonai konfliktus példáján keresztül érzékeltette, hogy a politikai, katonai kommunikációban milyen fontos tényező ma is a bibliai hagyomány Izraelben.  

A megújuló energiák szerepét vizsgálta az európai energiabiztonsági stratégiában Zsolt Melinda. A doktoranduszhallgató szólt arról, hogy a 2014-ben bemutatott stratégia szerint az EU jelentős energiaimportra szorul: a kontinens energiafelhasználásának 53 százaléka importból származik. A stratégia ezért az ellátás biztonságára helyezi a fő hangsúlyt, de nem ad igazi választ például a megújuló energiák használatának lehetőségeire és a fosszilis energiafüggőségre sem.

Spanyolországban az elmúlt években elindult egy jelentősebb gazdasági növekedés, ami miatt a dél-európai ország próbál egyfajta globális szerepet vállalni a térségben. Erről Marosi Zsuzsanna doktorandusz beszélt, aki előadásában a spanyol védelempolitika alakulását vizsgálta a Brexit tükrében. Elmondta, hogy az ország jelenlegi költségvetése egyelőre nem tükrözi az ambíciók realitását, hiszen a védelmi kiadások GDP-hez viszonyított aránya itt az egyik legalacsonyabb az unióban.

A kétnapos rendezvényen olyan témák is szóba kerülnek, mint például az emberkereskedelem és menekültkérdés, a vezetés-irányítás jövője, vagy az EU válságkezelő műveleteinek stratégiai tervezése.

 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes