NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Tanácskoztak a hivatásrendek logisztikai szakemberei

A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés „Jól szervezett közszolgálati logisztika – a különleges jogrend logisztikájának integrációja” projekt keretében kutatói szemináriumot tartottak 2018. március 06-án.

A szemináriumon, amelynek témája a hivatásrendek által igénybe vehető erőforrások vizsgálata volt, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Igazgatási Főosztály, a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség, a Logisztikai Központ, valamint a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szakemberein kívül a kar témával foglalkozó kutatói és tanárai vettek részt. A szemináriumot Báthy Sándor Professor Emeritus, a Ludovika kutatócsoport vezetője vezette.

A szeminárium célja az volt, hogy a hivatásrendek vezető beosztású szakembereivel a kutatócsoport megvitassa eddigi kutatásának eredményeit és felkészüljön egy tudományos konferencia megtartására.

A szemináriumon az alábbi témákat dolgozták fel:

-        a különleges jogrend időszakainak és várható anyagi szükségletei és kielégítésük lehetősége;

-        a katasztrófavédelmi feladatok anyagi támogatásának rendje;

-        az állami tartalékok és a nemzetgazdasági erőforrások szerepe védelmi feladat logisztikai támogatásában;

-        a védelem logisztikai feladatainak vezetése a különleges jogrend időszakaiban.

Értékelték és megvitatták a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által készített felmérést, amelyet 50 állampolgár és szakember véleménye alapján állítottak össze, a katasztrófavédelmi feladatok megítéléséről, szerepvállalásukról és a logisztikai együttműködés igényéről.

A szemináriumon résztvevő 16 fő a kérdések megvitatása után egységesen ítélte meg a békében kialakított és karbantartott védelmi készletek szükségességét, a hivatásrendek logisztikai együttműködésének mélyítése fontosságát és a logisztika szerepét a védelmi feladatok megoldásában.  

Szükségesnek ítélték, hogy a 2018. júniusban esedékes tudományos konferencián valamennyi hivatásrend logisztikai vezetője kapjon szót és fejtsék ki álláspontjukat az együttműködés lehetséges területeit és a közös gondolkodás kialakítását illetően.


Címkék: Főoldali hír 2018