NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Nem csak erővel, hanem tudással is a haza szolgálatában

„A cél, hogy a fiaink ne csak erővel, hanem tudománnyal is szolgálják a hazájukat” - mondta Dr. Pohl Árpád ezredes a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar 2017/2018-as tanév tavaszi félév Intézményi Tudományos Diákköri Konferenciájának megnyitóján. Az NKE HHK dékánja igazi magyar hungaricumnak nevezte a tudományos diákköri mozgalmat, amelyet az NKE is fenntart és fejleszt. Ezt bizonyítja, hogy 35 pályázó 36 pályamunkával vesz részt az ITDK 5 szekciójában.

A megnyitó beszédben Pohl Árpád elismerését fejezte ki a rengeteg befektetett munka iránt. Kihangsúlyozta, miért fontos a tudományos diákköri mozgalom során a Had- és Rendészettudományi Szekció életben tartása. „Ehhez szükség van a fiatalokra, akik ezt az áldozatot vállalják”- mondta Pohl Árpád. Történelmi visszatekintése során elmondta, hogy a tisztképzés története 210 éves. „1808-ban a VII. törvénycikkben fogadták el a tekintélyes karok és rendek a Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia létrehozásáról szóló törvényt” - emlékezett vissza. Ennek első fejezetéből felidézte a gondolatot, miszerint a cél az, hogy a fiaink ne csak erővel, hanem tudománnyal is szolgálják a hazájukat. Hozzátette, ez a mai biztonságos környezetben is elengedhetetlenül fontos. „Nem elég csak tanulni, kutatni is kell; a tudást elő kell állítani, ezt pedig tudomány nélkül nem lehet”- fogalmazott. Az Intézményi Tudományos Diákköri Konferencián való részvételről szólva kiemelte, hogy „itt mindenki csak és kizárólag nyerhet.” A Zrínyi 2026 program során létrejövő hadseregről elmondta, hogy az fejlett, korszerű és olyan képességekkel fog rendelkezni, ami elvárható az ország védelme érdekében. Végezetül gratulációját és köszönetét fejezte ki a pályázóknak és a zsűriknek, sok sikert kívánva a megmérettetéshez.

Dr. Kaló József, az NKE HHK Kari Tudományos Diákköri Tanácsának elnöke technikai tájékoztatót tartott a hallgatóknak és a zsűrinek. A pályázók a tavaszi Intézményi Tudományos Diákköri Konferencián Informatika és robotika tagozat; Katasztrófavédelmi tagozat; Légierő, légvédelmi tagozat; Logisztika tagozat, valamint Nemzetbiztonság és terrorizmus tagozaton mérhetik össze tudásukat.

A hallgatói munka értékelésére és az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára való továbbjutók ismertetésére ünnepélyes keretek között 2018. május 31-én, az NKE HHK Dísztermében tartandó eredményhirdetésen kerül majd sor.

 

Szöveg: Fecser Zsuzsanna

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: ITDK HHK tavasz