NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Honvédelem napi megemlékezések

Az 1848-as Hősi Emlékműnél tartott koszorúzási ünnepséget a Honvédelem Napja alkalmából az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar a Ludovika Zászlóaljjal, valamint a Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnoksággal közösen. A ma már a Gesztenyés kertben található síremlék 1877 óta hirdeti a budavári ostrom alatt elesett honvédkatonák önfeláldozó hősiességét. A délutáni ünnepi állománygyűlésén elismerések átadására is sor került.

A magyar honvédsereg 17 napos ostrom után, 1849. május 21-én foglalta vissza Buda várát. Ennek emlékére 1992-től ezen a napon ünnepeljük a Magyar Honvédelem Napját. A Gesztenyés kertben található emlékműnél rendezett ünnepségen Dr. Kaló József, a HHK egyetemi docense kiemelte, hogy Buda elfoglalása egyike volt a szabadságharc legrövidebb és legsikeresebb ostromműveleteinek. 248 ágyú és több ezer puska jutott a magyar katonák kezére. „A magyar honvédsereg az ellenségnek komoly, mintegy 5 ötezer fős veszteséget okozott. Ebből a szempontból a szabadságharc legnagyobb győzelmeként értékelhetjük a budai vár visszafoglalását”- fogalmazott Kaló József. A docens azt is hozzátette, hogy ezzel a győzelemmel zárult le a dicsőséges tavaszi hadjárat és ez a pillanatot lehet tekinteni a szabadságharc tetőfokának is.

Az ünnepi megemlékezés után Szabó László dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság megbízott parancsnokhelyettese, Sári Szabolcs ezredes, a Ludovika Zászlóalj parancsnoka, Dr. Pohl Árpád ezredes, a HHK dékánja, valamint Praimajer Mária, a Hegyvidéki Önkormányzat munkatársa és Földváry Gergely történész helyezték el az emlékezés virágait az emlékműnél. A rendezvényen közreműködött az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Budapest Helyőrség Zenekar, Baczkó István őrnagy vezényletével.

Ünnepi állománygyűlésen is megemlékezett a 169 évvel ezelőtt történtekre a HHK, az MH Ludovika Zászlóalj és az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság. A rendezvényen Németh Balázs tanársegéd osztotta meg a szabadságharccal kapcsolatos gondolatait. A szakember elmondta, hogy idén két fontos évfordulót is ünnepelhetünk a Magyar Honvédség megszületésével kapcsolatban. 1848. május 16-án adta ki gróf Batthyány Lajos felelős miniszterelnök és Baldacci Manó ezredes a Magyar Honvédség felállítására vonatkozó hirdetményét. A zászlóaljak toborzása azonnal meg is kezdődött, először a városokon kívül, majd azok területén belül is. „A toborzás nagy lendülettel folyt, azonban kezdetben problémát jelentett a katonák elhelyezése, ellátása, felszerelése, ami komoly feszültségekhez is vezetett ezekben a napokban”- fogalmazott Németh Balázs. Hozzátette, hogy a frissen besorolt katonák között a magyar társadalom szinte minden rétege képviseltette magát. Az I. honvéd zászlóalj zászlószentelésére május 24-én kerül sor. „A zászlóaljnak azonban van egy második születésnapja is, méghozzá 1868-ban. Ekkor születnek meg azok a törvények, amelyek létrehozzák a háromszíntű haderőt a birodalmon belül és a korábban ellenségnek tekintett katonák békejobbot nyújtottak egymásnak”- mondta el Németh Balázs. Elhangzott, hogy 1868-tól ismét beszélhettünk magyar honvédekről, akik a nemzeti színű zászló alatt szolgálhattak. „Tegyünk együtt azért, hogy a magyar honvéd nevén soha ne essen csorba”- fogalmazott az egyetemi tanársegéd.

Az ünnepségen ismertették a honvédelmi miniszter által kitüntetettek névsorát. Simicskó István az oktatás, képzés kategóriában az „Év Katonája Kitüntető Címet” adományozta Dr. Tóth András századosnak. A honvédelmi miniszter beosztásában huzamos időn át végzett kiemelkedő tevékenysége, valamint szakmai érdemei elismeréséül a Szolgálati Érdemjel bronz fokozatát adományozta Dr. Forgács Balázs századosnak. Ténylegesen eltöltött évei elismeréséül a Tiszti Szolgálati Jel 30 év után járó I. fokozatát vehette át az ünnepségen Siposné Prof. Dr. Kecskeméthy Klára ezredes. Kiemelkedő színvonalú munkájukért hárman kaptak Pohl Árpád dékántól Hadtudományi Emlékplakettet: Prof. Dr. Szenes Zoltán nyá. vezérezredes, Dr. habil. Horváth Attila alezredes és Dr. Tóth József alezredes. Hadtudományi Emlékpajzs kitüntetésben részesült Dr. Rikk János sz. százados, Magyar Gergely százados, Kótai Róbert százados és Csengeri János főhadnagy. Hadtudományi Emlékérmet hatan vehettek át az ünnepségen: Koncz Krisztián és Rádler Mária Terézia törzszászlósok, valamint Törő Andrea, Jelencsics Imre, Andrejkovicsné Tanner Tímea és Németh Balázs közalkalmazottak.

Az ünnepségen Szabó László dandártábornok, a Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság mb. parancsnokhelyettese és Pálinkás Tibor alezredes, a Ludovika Zászlóalj törzsfőnöke is adott át elismeréseket az állomány legjobban teljesítő tagjainak.

 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes