NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Újraindul a tartalékos tisztképzés

„Közel húsz év után indul újra a tartalékos tisztképzés Magyarországon” – jelentette be Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán tartott állománygyűlésen.

A Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson 364 fiatal tartalékostiszt-jelölt sorakozott fel, akik 20 napos kiképzésben vesznek részt a következő hónapokban. Az állománygyűlésen szemlét tartott Benkő Tibor, aki köszönetét fejezte ki a fiatal egyetemistáknak, hogy a tanulmányaik mellett is önként a haza szolgálatába állnak. A honvédelmi miniszter felhívta a figyelmet, hogy az önkéntesség sok kihívással, lemondással és megpróbáltatással fog járni. „Jó dolog, hogy békében és biztonságban élhetünk… de ez a béke és biztonság önmagában nem létezik. Ezért sok ember tesz napjainkban, sokan szolgálják azt az érdeket, hogy mindannyian biztonságban élhessünk most és a jövőben is” – emelte ki. A miniszter a tartalékos tisztképzés fontosságával kapcsolatban kifejtette, hogy a különleges jogrend bizonyos időszakaiban Magyarország biztonságát csakis nagyobb katonai erővel és jelenléttel lehet biztosítani, azonban békében nem tudnak és nem is kívánnak hatalmas tiszti állományt fenntartani. „Az Önök dolga és feladata az lesz, hogy tanulmányaik elvégzése közepette megfeleljenek a tartalékos tiszti elvárásoknak. Tanuljanak és képezzék magukat, hogy bármikor, ha az ország sorsa úgy kívánja, akkor hazánk rendelkezésére tudjanak állni.” Benkő Tibor kitért a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderő-fejlesztési Programra is, amely a Magyar Honvédség szinte összes területét érinteni fogja. „Mindez semmit sem ér, ha nincs hozzá megfelelően felkészített és kiképzett személyi állomány.”

Prof. Dr. Patyi András kifejtette, hogy magától értetődik, hogy az NKE berkein belül kezdhette meg működését a hivatásos mellett az önkéntes tisztképzés: „a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar a magyar honvédtisztképzés fő terepe.” Az NKE rektora közjogi irányból közelítette meg az önkéntes honvédek intézményét. Szerinte fontos a felismerés, miszerint nagyobb hangsúlyt kell kapnia annak a gondolatnak, hogy egy államban nem csak jogok, hanem kötelességek is vannak. Felhívta a figyelmet, hogy a jól kormányzott állam elengedhetetlen feltétele az erős hadsereg. Ennek alapja, hogy kellően kiképzett, felkészített parancsnoki állománnyal rendelkezzen a honvédség. „Mit sem érnek a legmodernebb fegyverek, ha azok működtetői nem a legmodernebb gondolkodással, nem a legstabilabb lélekkel és nem a legerősebb meggyőződéssel fogják meg a fegyvereket” – emelte ki. Végül a rektor sikeres felkészülést kívánt a tartalékostiszt-jelölteknek, valamint állampolgárként is háláját fejezte ki, hogy önként vállalták a feladatot.

A jövőben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemcsak a tisztképzés fellegvára, hanem a tartalékos tisztképzés központja is lesz. Az egyetemisták képzése nyaranta, összevont formában történik, míg az egyetemi képzési időben távoktatásban, e-learning módszerrel készítik fel a fiatalokat. A civil egyetemeken eltöltött öt év után tiszti képzésük a Ludovika Zászlóalj végzőseivel az augusztus 20-ai tisztavatáson fejeződik be. A hétfői állománygyűlésen részt vevő önkéntes tartalékos egyetemisták a tanfolyam végére rendelkezni fognak a megfelelő alap katonai vezetői kompetenciákkal: megismerik a parancsnoki munka lépéseit, azok gyakorlati rendjét, a vezetővé válás folyamatát, feladatait, felelősségét. Akik tanulmányaik mellett a tartalékos rendszerben vállalnak szolgálatot, azoknak pályázat alapján ösztöndíjat biztosít a Magyar Honvédség.

 

Szöveg: Podobni István

Fotó: Szilágyi Dénes