NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Ludovika Katonai Attasé Fórum

Lengyelország volt a Ludovika Katonai Attasé Fórum vendége 2019. február 19-én. Tomasz Trzciński ezredes “ Polish Armed Forces in the Unfolding 21st Century: Responding to Threats and Challenges” címmel tartott előadást a Tudós Kávézóban. Trzciński ezredes 1994-ben végzett tüzértisztként a Bem József Katonai Akadémián Toruń-ban. Katonai pályafutása során szolgált alegységparancsnoki beosztásokban, megfordult missziókban, dolgozott a honvédelmi és a külügyminisztériumokban, valamint volt katonai attasé Ukrajnában. Jelenlegi beosztását 2017 óta látja el.

Előadása kezdetén Trzciński ezredes magyarul köszöntötte a rendezvény résztvevőit és büszkén kihangsúlyozta, hogy 2005-ben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem jogelőd intézményében, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hallgatójaként szerzett diplomát. Diplomamunkájának címe „Néhány NATO ország speciális katonai felderítő ereje, alkalmazásuk lehetőségei nem háborús műveletekben”.

Trzciński ezredes előadása során kitért a rendszerváltás óta végrehajtott lengyel haderőreformokra és átalakításokra, részletezte a sokáig folyamatosan csökkenő katonai kiadások hosszú távú következményeit, valamint utalt a lengyel haderő számára egyre fontosabbá váló területvédelmi erők szervezésére. Beszélt a bővülő költségvetési források jelentette fejlesztésekről, valamint az ukrajnai konfliktus lengyel megítéléséről.

Az előadást követő pódiumbeszélgetés során, amelyet Dr. Jobbágy Zoltán ezredes tudományos és nemzetközi dékánhelyettes vezetett, Trzciński ezredes részletezte a nyugati haditechnika rendszerbeállításának tapasztalatait, a lengyel haderő feladatrendszerében bekövetkezett hangsúlyeltolódásokat, valamint a sorkatonaság felfüggesztése és a hivatásos haderő bevezetése óta kialakult helyzetet.

A pódiumbeszélgetést követően a résztvevőknek lehetősége volt kérdéseket feltenni.

Írta: Dr. Jobbágy Zoltán ezds.


Címkék: Főoldali hír 2019