NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

A Magyar Honvédség jelene és jövője

A Magyar Honvédség jelene és jövője

 

2019. február 27. 17:24, Draveczki-Ury Ádám

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán tartott előadást február 27-én Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

A Magyar Honvédség jelene és jövője címmel tartott előadást szerda délelőtt az NKE HHK katonai vezetői szak és a katonai műveleti logisztikai szak mester- (MSc-) szintű képzésében részt vevő hallgatóinak a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor részletesen szót ejtett hazánk biztonsági környezetéről, a honvédelmi ágazatban bekövetkezett változásokról és a tárca, illetve a Magyar Honvédség előtt álló feladatokról.

Mint a miniszter fogalmazott, a cél egy modern, ütőképes, hazája iránt elkötelezett haderő megteremtése, amely meghatározó erőt képvisel a régióban. A nemzetközi környezetről szólva kiemelte: hazánk prioritása a Nyugat-Balkán biztonsága, emellett pedig a tömeges migráció okainak kezelését is támogatjuk. Mint rámutatott, Magyarország a NATO-s és uniós szövetségi keretekben kifejtett tevékenység mellett a különböző regionális együttműködések – elsősorban a V4 – erősítését is fontosnak tartja.

Benkő Tibor előadásában részletesen szólt a haderőben jelenleg is folyó strukturális átalakításokról, az integrált minisztériumi szervezet megszüntetéséről és a Magyar Honvédség Parancsnokságának létrehozásáról, illetve a közelmúlt honvédelmi tárgykörű jogszabály-módosításairól. A miniszter emellett ismertette a katonai életpályamodellre vonatkozó elképzeléseket, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében végrehajtott és végrehajtandó eszközbeszerzéseket, illetve olyan témákról is beszélt, mint az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztése vagy a honvédelmi nevelés erősítése.

Az előadást követően Benkő Tibor a hallgatók kérdéseire is válaszolt.

Fotó: Szabó Lajos zászlós

Forrás: https://honvedelem.hu/114800_a_magyar_honvedseg_jelene_es_jovoje (Letöltés ideje: 2019. február 27.)

 


Címkék: Főoldali hír 2019