NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Rendhagyó könyvbemutató a HHK-n

„Az előző évhez hasonlóan az idei is évfordulók sokaságát tartalmazza: 100 éves az önálló magyar katonai felderítés, hírszerzés és elhárítás, ünnepeljük a katonai térképészet centenáriumát és 20 éve vagyunk tagok a NATO-ban” – hangzott el a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon tartott hármas könyvbemutatón. Az eseményen Isaszegi János, a Zrínyi Kiadó vezetője egyfajta kuriózumnak nevezte, hogy egyszerre három, ilyen mélységben feldolgozott tematikájú könyvvel is megismerkedhet az olvasóközönség.

A rendezvényen elsőként Szenes Zoltán és Siposné Kecskeméthy Klára közös, a NATO 4.0 és Magyarország – 20 év tagság, 30 év együttműködés című könyvét ismertették. A NETK Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszék professzora szerint négy fejlődési időszakra osztható az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének története és ezt az elgondolást jelöli a cím is. „Az első korszak a hidegháború idején a kollektív védelemre fókuszált, míg a másodikban -a hidegháború vége és 2001. szeptember 11-ei terrortámadások közötti időszakban – az átalakulás jellemezte a politikai-katonai szövetséget. Elhangzott, hogy a 2014-ig tartó harmadik korszak a terrorizmus elleni globális háborúról és az új biztonsági kihívásokhoz való alkalmazkodásról szól, míg a napjainkig tartó negyedik fejlődési időszak a 2014-es ukrán válság és az Iszlám Állam elleni nemzetközi fellépés feladatait jelenti. A kiadványt Végh Ferenc méltatta, aki elmondta, hogy az olvasó igazi ritkasággal találkozik, hiszen a könyv egyben olvasmányos és tartalmas is. „Különlegessége, hogy kétnyelvű, akár a NATO-tagországok vagy a leendő tagok számára is hasznosítható” – nyilatkozta az egykori vezérkari főnök.

A magyar katonai térképészet 100 éve, 1919-2019 című könyvet Siposné Kecskeméthy Klára mutatta be. „A kiadvány célja, hogy méltó emléket állítson a katonai térképészet generációi előtt” – fejtette ki a HHK egyetemi tanára. Három emberöltőt foglalnak össze a fejezetek, beleértve a katonai térképészet jelentőségét, az elődök előtti tisztelgést, a világháborús időszakokat, a technológiai korszakváltást, valamint a modern térképészetet. A könyvet elismerő szavakkal illette Zentai Ferenc, az ELTE professzora. „Azért érdemes elolvasni ezt a kiadványt, mert igényes, tökéletes tananyagként is, valamint a kétnyelvűségnek köszönhetően nem csak a magyar nyelv ismerői sajátíthatják el a könyv által kínált tudást”- fogalmazott az egyetemi tanár.

Botz László lektorként mutatta be a 100 éves az önálló magyar katonai felderítés, hírszerzés és elhárítás, 1918-2018 című kötetet. A Katonai Felderítő Hivatal korábbi főigazgatója elmondta, hogy a könyv a szakma két nagy alakjának kutatási eredményeként született, s betekintést nyújt a kevésbé ismert hivatás történetébe. „A kiadvány egyik nagy érdeme, hogy a szakkifejezéseket is megmagyarázza, miközben következtetéseket von le az egyes korszakokról. A szerzők kitérnek a hírszerzés jövőjére, illetve rámutatnak az úgynevezett túlkapásokra is” – hangsúlyozta. Koronczai Géza, a KNBSZ főigazgató-helyettese szerint a 350 oldalas „zsebkönyv” alaposan végigjárja a magyar katonai felderítés kialakulását és részletes betekintést nyújt annak fejlődésébe.

 

Szöveg: Juhász Katalin

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: HHK Könyvbemutató