NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Levegőben a felderítő tisztjelöltek

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar harmad- és negyedéves felderítő honvéd tisztjelöltjei 2019. április 23-től, május 17-ig ejtőernyős kiképzésen vettek részt az MH. 86. Szolnok Helikopter Bázis laktanyájában és repterein.

Az elmúlt évektől eltérően, idén a felsőbb éves állománynak sem volt elég felidézni a tanultakat, hiszen egy teljesen új ernyővel, az amerikai MC-6-ossal kellett ugraniuk és a levegőben manőverezniük. Természetesen az első ugrást megelőzően a tisztjelöltek földi felkészítésen vettek részt, mely magában foglalta a helyes gépre szállás, gépelhagyás, földet érés és vészleoldás begyakorlását is. Természetesen mindezen ismereteket kiegészítve elméleti felkészítést is kaptunk. A gyakorlati ismeretek közül csak az ernyő behajtogatását nem sajátították el a tisztjelöltek, ugyanis az MC-6-ot, csak szakszemélyzet hajtogathatja. Ezúton is köszönjük a munkájukat! A felkészítés elméleti blokkjában az új ejtőernyő paramétereiről, a helyes légmunka szabályairól és a különböző vészhelyzetek elhárításáról kaptak ismereteket a felderítők. Mind a gyakorlati és mind az elméleti részből vizsgázniuk kellett, hogy végrehajthassák az ugrásokat a szandaszőllősi sportreptéren, majd a bázis belső repterén, bonyolult, éjszakai viszonyok között.

A képzés során, különböző erősségű szélben és eltérő magasságokból ugrottak a tisztjelöltek, akik a tanfolyam végén, bonyolult terepre és éjjel is képesek voltak sikeresen megoldani a feladatot. A „harckész (Combat Ready)” minősítést viszont, csak a negyedéves állomány kapta meg, hiszen ők a tavalyi évben, már teherzsákkal és fegyverrel is hajtottak végre ugrást a fent említett körülmények között. Ez az idei évben sajnos nem valósulhatott meg, mert az MC-6-os ilyen jellegű alkalmazása az ejtőernyős tábor ideje alatt még elfogadásra várt. A következő évben azonban, már biztosan lesz alkalmuk kipróbálni az akkor már negyedéves tisztjelölteknek, hogy milyen érzés teherrel, fegyverrel irányítani az ejtőernyőt.

A Felderítő Specializáción tanulók, abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy csoportban, szervezett tanfolyamon ők hajthattak végre először kötelékbeli ugrást az új típusú ejtőernyőkkel, melyet mind az oktatói állomány, mind pedig a felsőbb éves tisztjelöltek csak pozitív véleménnyel illettek. Elmondásuk szerint az MC-6-os könnyebben irányítható, és jobban tolerálja az esetleges kiugrási hibákat, mind elődje az RS-4/4. Hibája az, hogy sem stabilizátoros, sem kézi ugrásra, így minőségi fejlődésre nem alkalmas! A négy hetes képzés végére a Magyar Honvédség ejtőernyős állománya újabb 7 fővel bővült, akiket annak rendje és módja szerint ejtőernyősökké avattak.

Megítélésünk szerint kevés harctéri körülményeket „szimuláló” képzés van az MH-ben, ez a kiképzés közéjük tartozik. Mi becsülettel teljesítettük.

 

Bajtársiasság, közös akarat, kitartás, egymásrautaltság, bizalom, becsület, felelősségvállalás … ezek jellemezték ezt az időszakot. Nehezen megismételhető érzések. Szeretnénk nagyon sokszor mégis újra élni!

Vinis Péter htj.


Címkék: Főoldali hír 2019