NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Professzionális hadijáték konferencián vett részt oktatónk Londonban

Hetedik alkalommal rendezte meg a világ egyik vezető kutató egyeteme, a King’s College London központi, Strand Campusán a rangos Connections UK nemzetközi professzionális hadijáték (wargame) konferenciát 2019. szeptember 03 – 05. között. A szervezők között az egyetem mellett a brit Védelmi Minisztérium (MoD) is hangsúlyosan megjelent, főleg a fejlesztésekért és innovációkért felelős szervezetei által képviseltetve magát. Mellettük több nemzetközi technológiai vállalat (például a Slitherine) és think tank (például a RAND) is jelen volt.


A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtörténelem, Filozófia és Kultúrtörténet Tanszék tanársegédje, Harangi-Tóth Zoltán százados (egyben a Hadtudományi Doktori Iskola doktorandusza és ÚNKP ösztöndíjas) a konferencia történetében első magyarként, az egyetem képviseletében vett részt a rendezvényen. 


A konferencia alapvetően a hadijátékokról, azaz a katonai és állami szervezetek kreatív döntéshozatalát támogató, vagy arra hatékonyan felkészítő modern szimulációs eljárások kidolgozásáról, és alkalmazási tapasztalatairól szólt. A világ számos fegyveres ereje, így az amerikai, a brit és kiemelten a kínai is tart hadijáték alapú gyakorlatokat, azonban térségünkben ennek elterjedése még várat magára. 

Az előadások nagy részét a brit hadsereg Védelmi, Tudományos és Technológia Laboratóriuma (DSTL) tartotta, bemutatva a legfrissebb kutatási eredményeit. Előadásaik főleg a virtuális valóság katonai felhasználásáról és a kiber hadviselés hatásainak modellezéséről szóltak. A hadijátékok azonban nem csak digitális, hanem analóg, azaz manuális formában is megjelentek a rendezvényen, kihangsúlyozva azok egymást kiegészítő jellegét. Itt különösen érdemes megjegyezni, amit a témáról a vezető brit és amerikai szakemberek mondtak: a digitális technológia fejlődése, vagy a mesterséges intelligencia alkalmazása egyaránt segíti az ember által, térképen levezetett hadijátékokat, de annak kiváltására jellegénél fogva nem alkalmas.

A konferencia minden évben stabilan növekszik, idén már az egyetem nagy előadójának maximális kapacitását is elérte – több mint 250 fő utazott Londonba. A résztvevők 21 országból érkeztek, Kanadától Japánig. Az előadók és a közönség soraiban többségben voltak a világ minden tájáról érkezett hivatásos katonák, NATO parancsnokságok tisztjei, és kormányzati, vagy elemző szervezetek tagjai. A dedikáltan nemzetközi rendezvény színvonalát és növekvő fontosságát mutatja, hogy Őfelsége védelmi minisztere, Ben Wallace személyesen is részt vett azon, támogatásáról biztosítva a szervezőket.  

A rendezvény meglehetősen rendhagyó keretek között zajlott. Egyfelől a korábbi konferenciák után érkező visszajelzések alapján érdekesnek ítélt témákban érkeztek előadók, másfelől pedig a tényleges hangsúly a workshopokban végzett közös munkán volt. Ezek a csoportok a szokásos, bizonyos előre megadott témák közös feldolgozásán túl, itt természetesen a hadijátékok kipróbálásáról és a fejlesztés alatt álló technológiák véleményezéséről szóltak. Ez a módszer célzottan és interaktív módon vonta be a résztvevőket, ezáltal pedig nagyobb betekintést adott a konfliktus szimulációk világába.

A konferenciát Mitch Mitchell vezérőrnagy, a brit fegyveres erők Fejlesztésekért, Koncepció és Doktrína kidolgozásért felelős Központjának (DCDC) parancsnoka zárta, aki beszédében kiemelte, hogy különösen a jelenleg zajló, felgyorsult haditechnikai fejlődés idején és az átrendeződő biztonságpolitikai egyensúly világában a hadijátékok alkalmazása az innováció egyik leghatékonyabb, legkreatívabb és leginkább költségkímélő megoldása. Ez a gondolata pedig a világ bármely hadserege számára szolgálhat mondanivalóval. 

Szerző: Harangi-Tóth Zolán szds.

Fotók: A DSTL Twitter oldala
    Harangi-Tóth Zolán szds.


Címkék: Főoldali hír 2019