NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Internet Generation Day

Az ENSZ távközlésért felelős szervezete az International Telecommunication Union (ITU), idén Budapesten, szeptember 9-12. között rendezte meg éves konferenciáját, melyen az innovációs és a telekommunikációs szektor legnagyobb döntéshozói és szereplői vettek részt a világ minden tájáról. A rendezvény utolsó napjának programjait a szervezők kifejezetten az egyetemistáknak és a fiatalabb korosztálynak szentelték az Internet Generation Day keretében, így ezen a napon kilátogatott a rendezvényre a Korszerű Katonai Híradó, Informatikai, Robotikai és Elektronikai Rendszerek Tudományos Diákkör (KKHIRER TDK) tagsága is. A Híradó, Katonai informatikai, valamint Rádióelektronikai felderítő és elektronikai hadviselés specializáción tanulmányokat folytató hallgatók a Hungexpo területén többek között olyan tematikus workshopokon vehettek részt, mint a Demystify Coding, Médiaértés, Sharing Economy, előadásokat hallgathattak meg a mesterséges intelligencia, kvantum számítástechnika, robotika és önvezető járművek, VR/AR eszközök témakörében, de beülhettek az Űrkutatási, vagy Internet Generation konferenciára is.
Az előadások után lehetőség nyílt felfedezni a Hungexpo pavilonjaiban berendezett nemzetközi innovációs kiállítást, amelyen a látogatók megismerkedhettek a „smart city”, „smart security”, „smart house” koncepciók kidolgozásában, a lakókörnyezet „okosításában” egyik élenjáró  ország, Kína mérnökei által fejlesztett újdonságokkal. Bemutatták a városokat pásztázó, 5G (ötödik generációs) mobiltávközlési hálózatokon keresztül kommunikáló drónokat, amelyek meghatározott szabályrendszer szerint vehetik igénybe a légteret, ezáltal is növelve a városok légiközlekedésének biztonságát. A Huawei cég pavilonjában a VR szimulátorokhoz fejlesztett speciális giroszkópikus szabályozású székét is kipróbálhatták a látogatók, amely akár a katonai kiképzés területén is hasznosítható lenne a jövőben.
A programsorozat lehetővé tette, hogy a multinacionális nagyvállalatok innovációi mellett az eseményen résztvevő hazai kis- és középvállalkozások sokszor világszínvonalú termékeivel is találkozzanak az egyetemisták. A magyar kiállítási részlegen kipróbáltuk többek között a relaxációs homlokpántot, ami az agy által kibocsátott jeleket 5 szenzoron keresztül figyelve vetíti ki a relaxáció mértékét egy videóképre olyan formában, hogy minél nyugodtabb a vizsgált személy, annál élesebb a látott kép. A hazai műszaki felsőoktatás több szereplője is képviseltette magát fejlesztéseivel a kiállításon. A Budapesti Műszaki Egyetem például egy rövidhullámú rádió iránymérő rendszert mutatott be, míg a Szent István Egyetem a drónok agrártudományban való felhasználása területén elért eredményeit ismertette meg az érdeklődőkkel.
A rendezvény tanulmányaink szempontjából is felettébb hasznosnak bizonyult számunkra, számos érdekes információval és értékes tapasztalattal gazdagodhattunk, amihez hozzájárult az is, hogy a kiállítók képviselői segítőkészen és barátságosan fogadták a leendő műszaki értelmiség érdeklődését.

Dudok Roland honvéd tisztjelölt
a KKHIRER TDK tagja

Fotó: Dr. Németh András őrnagy
 


Címkék: Főoldali hír 2019