NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Osztrák dandártábornok volt a Ludovika Katonai Attasé Fórum vendége

A szomszédos Ausztriával folytatódott az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon a Ludovika Katonai Attasé Fórum előadássorozat. “Austria and Neutrality in the 21st Century” címmel Daniel Pregl dandártábornok tartott előadást 2019. december 2-án a Ludovika Kávézóban.

Dandártábornok úr 1975-ben lépett be az osztrák haderőbe és az elmúlt több mint négy évtizedben különböző parancsnoki és törzsbeosztásokban szolgált. Magyarországon már szolgált katonai attaséként 2000-2003 között.

Az előadás során a hallgatók megismerkedhettek az osztrák semlegesség kialakulásának történelmi okaival, a semlegesség tartalmi elemeinek folyamatos váltázásával a nemzetközi biztonság alakulásának függvényében, valamint a semlegességnek az osztrák haderő fejlődésére gyakorolt hatásával.

Az előadást követő pódiumbeszélgetésen - amelyet Dr. Jobbágy Zoltán ezredes, nemzetközi dékánhelyettes vezetett – Pregl dandártábornok kitért a személyi állomány utánpótlásának helyzetére, a katonanők haderőn belüli arányára, az osztrák hadiipar leépülésre, valamint a katonai költségvetésre.

A pódiumbeszélgetést követően a hallgatóságnak lehetősége volt kérdések feltevésére.

Szerző: Dr. Jobbágy Zoltán ezredes


Címkék: Főoldali hír 2019