NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Felderítők téli gyakorlata

2019. november 25 –30. között, illetve 2019. december 2 – 6. között a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Műveleti Támogató Tanszék Felderítő specializációján tanuló harmadéves, továbbá negyedéves honvéd tisztjelöltek sikeresen teljesítettek a téli felderítőszakmai gyakorlatot.  A kihelyezés feladatait idén is Ócsán hajtottuk végre. Az első héten a különböző terepen végrehajtott menetgyakorlatokra volt helyezve a hangsúly, amelyeket speciális kiegészítő feladatok követtek, illetve tartalmaztak. A második héten pedig szakfelderítési feladatokkal kiegészített téli túlélési feladatok kerültek a gyakorlás fókuszába.

November 25: hétfő: reggel 08:00-kor megkezdtük az átcsoportosítást Ócsára, ahol az első feladatunk az volt, hogy a keddi és szerdai menetgyakorlatokat megtervezzük. A feladat úgy nézett ki, hogy 3 fős csoportokat alkottunk, egy csoporton belül 2 fő negyedéves és 1 fő harmadévessel. A keddre tervezett menet mindenkinek 35 kilométer volt (kisebb-nagyobb eltérésekkel) légvonalban. Ezt GPS segítségével terveztük meg. Szerdára egy 25 kilométeres gyalogos felderítési feladatot terveztünk általunk készített menetvonal vázlat elkészítésével. A menetvonalak megtervezése után speciális feladatok begyakorlása és végrehajtása következett. Ezeket a feladatokat egészen estig gyakoroltuk. A hétfői nap utolsó programja egy csapaterősítő közös filmnézés volt.

November 26. kedd: az első menetgyakorlat napja. A feladatot minden csoport Kiskunlacházáról kezdte. Reggel autóbusszal történt a kiszállításunk, majd 09:00kor meg is kezdtük a menetet. A mi csoportunknak Délegyháza felé kellett mennie, ugyanis minden csoportnak 3 különböző törésponton kellett áthaladnia, amiről fényképet is kellett készítenie. Délegyháza után Ócsa felé vezetett az utunk, onnan pedig a kiképzőbázisra, amit 15:45-kor értünk el. A mi menetvonalunk teljes hossza 40.5 km lett, amit kevesebb, mint 7 óra alatt teljesítettünk. A menetre a felszerelés mindenki számára egységes volt, azaz egyéni harcászati felszerelés. A menet végrehajtását egy kevés szünet követte, majd folytattuk a speciális feladatok végrehajtását egészen estig. A feladatokat körülbelül 21:05-kor fejeztük be, igy bátran merem állitani, hogy ez volt a legkeményebb és legfárasztóbb kiképzési napunk.

November 27. szerda: a második menetgyakorlat napja. Itt a menetet Pilis községtől kezdtük 09:00-kor. A felszerelésünk és feladatunk ugyanaz volt, mint kedden, annyi különbséggel, hogy itt a menetet azimut alapján hajtottuk végre. Mi a kezdőponttól Monorierdő felé vettük az irányt, onnan pedig Csévharasztra, ahol a negyedik törésponton kellett találkoznunk a többi csoporttal. Ettől a ponttól kezdve a hátralevő 7 kilométert a bázis felé az előző két napban gyakorolt speciális feladatokkal kiegészítve kellett végrehajtanunk. A kijelölt időre, 15:00-ra értük el a bázist. A nap további részében a következő héten végrehajtandó műveleteket kellett megterveznünk, illetve az elgondolásunkat kialakítanunk a kapott harcparancsnak megfelelően.

November 28. csütörtök: ezen a napon a harcászati felkészítés keretében a következő hét felderítési módjait gyakoroltuk be. Különös figyelmet fordítottunk a lesállás begyakorlására. A begyakorlások ebédig tartottak. Ebéd után elég időt kaptunk a felderítő szerv harcparancsának kidolgozására. Késő délután pedig a téli túlélés elméleti oktatása következett több órán keresztül.

November 29. péntek: az első hét utolsó napja. Az első feladat az volt, hogy a negyedéves hallgatók közül három főnek jelentenie kellett a következő hétre vonatkozó elgondolását a kapott felderítési feladatra. Ezt követően a felderítő szerv parancsnokhelyettesének vezetésével mindenki a terepasztal elkészítését hajtotta végre. A felderítő szerv parancsnoka az általunk elkészített terepasztal segítségével kiadta a harcparancsát a felderítő csoport számára. Ez volt az utolsó feladatunk a héten, így ezt követően visszaindultunk az NKE Hungária körúti campusára.

December 2. hétfő: a második hét első napja. Az 05:30-as ébresztőt követően mindenkit meglepett a fehér hó által beborított Budapest látványa. Egyszerre volt csodálatos és borzasztó. (Az előttünk álló hét „megpróbáltatásait” is figyelembe véve). A menetet Ócsára az ellenőrzések után, szokásos módon 08:00-kor kezdtük meg. A bázisra érkezést követően az első feladat az volt, hogy átvegyük a kiegészítő felszerelésünket (komplettírozott élelmiszer csomag, felderítő eszközök, stb) és bemálházzuk azokat. A „zord” időjárási viszonyok miatt 10 és 11 óra között kezdtük meg az előrevonást egy, a működési területen lévő, már kiépített bázisra. A megérkezés után megkezdtük a bázis felújítását és a feladat megszervezését. A készenlétet és a felderítés bevezetését 14:30-ra kellett elérnünk. A felderítés fő feladata a szcenárió szerint egy vegyianyag gyár megfigyelése volt 0-24 órában. A hideg nagyban megnehezítette az egész heti feladatvégrehajtásunkat. A rejtett figyelő üzemeltetése mellett járőrözési feladatokat is végrehajtottunk. Szerencsére ezeket a feladatokat az új, modern felderítő eszközök segítségével végeztük, ezek nagyban megkönnyítették a munkánkat. Mindemelett új tapasztalatokat is szereztünk, amelyeket majd csapatnál is hasznosíthatunk.

December 3. kedd: ezen a napon reggel 08:10-kor kaptuk meg azt a feladatot, hogy ezt a bázist egy órán belül el kell hagynunk és egy másikat kell kiépítenünk. Itt is 14:30-ra kellett elérünk a készenlétet. A feladatot nagyban nehezítette az, hogy a rejtett figyelőt nem lehetett bevonni erre az időre. Az időjárás viszont kegyesebb volt hozzánk, hisz folyamatos havazás helyett kisütött a nap, ami minimálisan javította a hőérzetünket. Egy kiásott földalatti menedék kiépítése volt a cél, amit sikeresen végre is hajtottunk. A földalatti menedék elkészült időben, bár tökéletesítését a késő esti órákig folytatni kellett, hiszen mindig van mit csinálni, amivel egyre jobbá és jobbá fejleszthetjük munkánk eredményeit.

December 4. szerda: a parancsnokságot egy új társunk vette át. Ez volt az a nap amikor mondhatni a legsimábban mentek a dolgok, hiszen nem kaptunk váratlan feladatot, ami felborította volna a napi tervezett rutint hosszabb időre. A megfigyelést, illetve járőrözést egész nap folyamatosan, sikeresen üzemeltettük. Volt idő a pihentetésre is, bár nehezítette helyzetünket, hogy ekkorra már 2 fő kivonásra került a csoportunkból, mert nekik egy más területen kellett helyt állniuk, úgy gondolom rájuk is büszkék lehetünk, hiszen elhivatottságuk mellett szól az, hogy ezt az első két napot is teljesítették egy olyan nagy kihívás előtt, mint az ITDK. A szerencsésebb helyzet számunkra egy fő bevonása volt a feladatvégrehajtásba, aki szabadságáról ért vissza és sikerült kicsit felfrissítenie az állományt, mind a jókedvével és frissességével, mind azzal, hogy kis terhet le tudott venni a vállunkról. A nap közepén a parancsnok kapott egy feladatot miszerint útvonalfelderítést kell végrehajtani a gyakorlótér északi útvonalán. Ezt a feladatot 4 tisztjelölt teljesítette: 2 harmad-, illetve 2 negyedéves. A körülmények rendkívül zordak voltak, mivel az út teljes hosszában le volt fagyva, ami a haladást megnehezítette. Sok esés és csúszkálás árán a csoport mintegy 12 kilométeres menetet teljesített a megszabott időkereten belül, ami 17:00 órára volt meghatározva.

December 5. csütörtök: ez a nap szintén elég mozgalmasra sikeredett, mivel az alap feladatok megszervezése, a bázis további kialakítása mellett, a „szemben álló fél” erői felfedték a rejtett figyelőnket, illetve nem sokkal azután tüzérségi tüzet vezettek a bázisunkra is. Oktatóink (akik az ellenerőket alakították) helyzetleírása után elkezdtük a szükséges intézkedéseket és tevékenységeket, megkezdtük a bázis gyors elhagyását. Habár nem kellett véglegesen, elhagynunk a bázist, csak ideiglenesen a gyakorlótér szűk keresztmetszete miatt, - oktatóink értékes tanácsokkal és megfigyelésekkel láttak el minket. Mindezek után egy kiegészítő harcparancsot kaptunk, amely egy lesállás végrehajtását rendelte el. Feldolgoztuk az információkat, és egy éjféli parancsnokváltás után elkezdtük a művelet végrehajtását. A tábort rendben elhagytuk, nyomainkat eltakarítottuk és megindultunk, hogy elfoglaljunk egy gyülekezési körletet. Ezen a ponton felszereléseinket letettük, felkészültünk a lesállás végrehajtására. Felderítettük és berendeztük a megadott útszakaszt és a parancsnok meghatározta az alcsoportok helyét és feladatait hajnali 05:00-ra. Felhívta a csoport figyelmét arra, hogy a már korábban begyakorolt módon hajtsuk végre az egész műveletet. A szembenálló erők két vezetője volt a lesállás objektuma, a gépjárművük átvizsgálásakor különlegesen fontos anyagokat találtunk. A lesállás végrehajtása után visszamentünk a felszerelésekért. Ezután a zsákmányolt ládával kiegészülve, menetet hajtottunk végre a kiemelési pont irányába. A menetünket a meghatározott menekülési folyosóban hajtottuk végre. Sajnos a „győzelemtől” kicsit lankadt a figyelmünk, ezt használta ki az ellenség, mivel a menetünk alatt ők is egy lesállást hajtottak végre rajtunk Ezáltal pár bajtársunkat mi is „elveszítettük”.

December 6. péntek: újraszerveződtünk és folytattuk a menetet a kiemelési pontra.  A bevonás után azonnal elkezdtük a fegyverek karbantartását és a különböző felszerelések leadását. A parancsnok a feladat utáni kikérdezésen vett részt, majd ő is csatlakozott a csoporthoz. Pihenni nem nagyon volt időnk. A Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campusra körülbelül 14:30-kor értünk be.

 

Nehéz volt ez a két hét, de rengeteget tapasztaltunk, tanultunk. Reméljük, hogy mindezeket az elméleti, gyakorlati ismereteket avatás után is kamatoztatni tudjuk!

Erdős Adrián htj. és Bordás Dávid htj


Címkék: Főoldali hír 2019