NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

HHK részvétele a XX. Doni Hősök Emlékmenet és Túra

Kereken két évtizedes hagyománynak megfelelően 2020. január 16-án is útnak indult a Doni Hősök Emlékmenet és Túra Magyarország honvédelmi miniszterének fővédnöksége alatt.

Az 1943-as doni katasztrófa hazatért hősei és áldozatai előtt tisztelgő eseményt a Magyar Tartalékosok Szövetsége szervezte. A résztvevők négy községben tartottak megemlékezést, amelyek között hegyi utakon, teljes menetfelszereléssel meneteltek.

A NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar a Tardos – Héreg – Bajna – Gyermely útvonalon menetelő „Csatti” Menetszázadban képviseltette magát.

A községekben megnyitó ünnepséggel kezdődött a programsorozat, amely során megemlékeztek a második világháborúban harcoló magyar honvédekről.  A visszaemlékezés során nem csak a háborúban elesett katonák előtt tisztelegtek, hanem azon hősök előtt is, akik a Donnál harcoltak és épségben sikerült szeretteikhez hazatérniük.  Az emléktúra útvonalán az érintett községek vezetői és lakosai szintén örömmel vették a hivatásos, szerződéses katonák, magyar és német tartalékos katonák, valamint hagyományőrök érkezését és múltidézését.

Szöveg: Dr. Petruska Ferenc alezredes
Képek: Dr. Petruska Ferenc alezredes


Címkék: Főoldali hír 2020