NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

MH kondicionáló és síkiképzés Mátraházán

2020. január 13-26. között zajlott a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred búvárainak a téli kondicionáló kiképzése a Mátrában. A 10 fős szentesi egység csoportparancsnoka és egyben a kiképzés vezetője Detre Zoltán alezredes volt, aki a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Katonai Testnevelési és Sportközpont testnevelője, központvezető helyettese. Immáron 7. éve készít fel csoportokat, hajózókat, helikopter vezetőket, ejtőernyősöket és búvárokat Mátraházán.  A két hét kiképzés hangsúlyos része ezúttal is a síelés volt, de emellett az erőnlét fokozása is a prioritások között szerepelt. Mindezt állandó 800m körüli magaslaton tették, amely jótékony hatást gyakorolt a részt vevő állomány élettani folyamataira, különösen a légzésre és a keringésre.

 A 10 búvár közül 8 teljesen kezdő síelő volt, 1 fő korábban már részt vett Detre alezredes felkészítésén és 1 fő már rendelkezett alaptudással. A tematikus oktatásnak és a kitartó, katonás és fegyelmezett hozzáállásnak köszönhetően a búvárok 8 nap sízést követően sikeres „házi vizsgát” tettek, melyet videófelvételen rögzítettek és kielemeztek. A sífelkészítést hosszabb túrák, kondi teremben vezetett foglalkozások, Gyöngyösi uszodában történő úszások, katonai közelharc, regeneráló szaunázások, beszélgetések egészítették ki.

 Külön öröm, hogy a két hét kiképzést minden részt vevő katona sérülés nélkül, egészségesen abszolválta és egy újabb sportág ismeretével gazdagodva térhettek vissza a szentesi bázisukra.

Bánszki Gábor alezredes

KTSK vezető

 


Címkék: Főoldali hír 2020