NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (MLF) kari célfelkészítése

2020. január 27. és 30. között a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar ötfős oktató és kutató küldöttsége a Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (Multinational Land Force - MLF) afganisztáni vezénylés előtti, angol nyelvű célfelkészítését végezte. Az MLF három harccsoportból áll. Fő ereje a Többnemzeti Szárazföldi Kötelék Julia Alpesi Dandár, az olasz szárazföldi haderőnem könnyű hegyivadász dandárja. Személyi állományát az olasz haderő hegyivadászai adják, akiknek elődei kiemelkedően helyt álltak az első és a második világháború harcai során. A dandár nevét a Friuli régióban található Júlia-Alpokról kapta, ahonnan alegységei az újoncokat toborozták és ahová a magasabbegység a második világháború után diszlokált. Ennek megfelelően a dandár címere is Friuli régió címeréből ered. Az olasz mellett az MLF másik két eleme a szlovén 10. Gépesített Zászlóalj és a magyar MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár vezényelt állománya.

A kiutazók vezetője Siposné Prof. Dr. Kecskeméthy Klára ezredes, egyetemi tanár volt.

A delegációt Fábián László alezredes, a Többnemzeti Szárazföldi Kötelék Julia Alpesi Dandár összekötő főtisztje fogadta, az elszállásolása az olasz légierő bázisán (Aeronautica Militare Zona Logistica 2°Stormo) valósult meg.

A felkészítés első előadását Dr. Petruska Ferenc alezredes tartotta Afganisztán állami szerveinek rendszeréről (Synthetic and general overview about the internal State organization), azok hatásköreiről és illetékességéről. Az előadást követően a hallgatóság a 2019. szeptemberi afgán választás eredményéről tett fel kérdéseket.

A második előadást Siposné Prof. Dr. Kecskeméthy Klára ezredes egyetemi tanár tartotta Afganisztán természetföldrajzi sajátosságairól (Geography: general data of AFG, in particular on the provinces of Farah, Ghowr, Badghis and Herat.). Ezredes asszony az ország általános sajátosságain belül különös figyelmet szentelt a célfelkészítés szempontjából érintett Badghis, Farah, Ghowr és Herat tartományoknak.

Harmadikként Dr. Kaiser Ferenc egyetemi docens Afganisztán történelméről tartott előadást, kiemelve a jelenleg is jelentős folyamatokat és eseményeket (History: most important events linked with nowadays).

Sztankai Krisztián százados, egyetemi tanársegéd antropológiai előadásaival zárta (Afghan traditions, customs and habits) az első napját, és nyitotta meg a célfelkészítés második napját (Population, ethnicity and social-economics).

Dr. Ujházi Lóránd tudományos főmunkatárs Afganisztán vallási sajátoságairól szóló rendkívül részletes előadása (Religious aspects) zárta a felkészítést.

A Julia Alpesi Dandár parancsnoka, Alberto Vezzoli dandártábornok elismerését fejezte ki az előadások magas szakmai színvonaláért a célfelkészítést végző munkatársaknak. Az MLF személyi állománya rendkívül fegyelmezetten és őszinte érdeklődéssel követte az előadásokat. A felkészítés végén a felderítő főnök elismerően szólt az előadások témáiról és magas szakmaiságáról, egyben meghívta az oktatókat a dandár történelméről szóló kiállítás megtekintésére. A célfelkészítést végző delegáció megtartotta a szakterületét érintő angol nyelvű előadásokat. A felkészítés során a küldöttség, mind az olasz, mind az ott szolgáló magyar állomány részéről végig a legnagyobb figyelmet, figyelmességet és vendégszeretetet élvezte.

Szerző: dr. Petruska Ferenc alezredes


Címkék: Főoldali hír 2020