NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Ismét vetélkedtek a katonai térképészek

Február 4. a Magyar Katonai Térképészet napja. Ebből az alkalomból tartottak vetélkedőt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán. A hetedik alkalommal megrendezett vetélkedő a közszolgálati hivatásrendek hallgatói közötti összetartozást és bajtársiasságot is szolgálta.

A vetélkedőt a Magyar Katonai Térképészet megalakulásának 101. évfordulója alkalmából rendezte meg a HHK Műveleti Támogató Tanszéke. A versenyen hét csapat mérte össze tudását, a honvédtisztjelöltek és a katasztrófavédelmi terület hallgatói mellett a biztonság – és védelempolitikai, a nemzetbiztonsági, valamint a nemzetközi és európai szakkollégiumok tagjai vettek részt az eseményen. A résztvevőknek a térképészet, a tereptan, a földrajz, a katonaföldrajz és a térinformatika területéről kellett megoldani feladatokat, de például a trianoni békediktátumhoz is kapcsolódtak kérdések. Isaszegi János ny. mk. vezérőrnagy megnyitójában a térképek fontosságáról beszélt. A zsűri elnöke szerint már több ezer éve nagy hangsúlyt fektettek a térképrajzolásra, amely egy adott térben való művelet végrehajtásához ad nélkülözhetetlen információkat. A térképekre napjainkban is nagy szükség van, Irakban ugyanis egy amerikai katonai konvoj tagjainak halálát okozta a térkép nem megfelelő ismerete – idézte fel missziós emlékeit Isaszegi János, aki hozzátette: a térképek napjainkban, az űrhadviselés korában is fontos szerepet kapnak majd.

Siposné Kecskeméthy Klára ezredes, a Műveleti Támogató Tanszék professzora honlapunknak elmondta: a katonai térképészet a második száz évébe lépett, ebből az alkalomból fontos kiemelni Tolnay Dezső vkszt. őrnagy nevét, akitől a Ludovika Akadémia és a mai kar jelmondata, „A Hazáért Mindhalálig!” számazik. A professzor szerint szintén kiemelendő vitéz Somogyi Endre altábornagy neve is, aki „a trianoni békediktátum után feleszmélő ország polgárai számára” több kötetben adott számot Magyarország és a környező államok katonai földrajzáról.

A rendezvény védnöke Szalay László ezredes, az MH GEOSZ szolgálatfőnöke és Kulcsár Gábor, a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Kft. ügyvezetője. A rendezvény kiemelt támogatói: a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft., az MH Geoinformációs Szolgálat, a Fővárosi Örmény Önkormányzat, a GDi Esri Magyarország Kft., a Magyar Hadtudományi Társaság, az MH Ludovika Zászlóalj és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégium.

 

Szöveg: Tasi Tibor

Fotó: Szilágyi Dénes