NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

Hadműveleti tervező tanfolyamon vettek részt a kar oktatói

 

A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar két oktatója, Dr. habil. Jobbágy Zoltán ezredes, nemzetközi dékánhelyettes és Harangi-Tóth Zoltán őrnagy, a Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti tanszék tanársegédje 2020. január 27-31. között a szlovákiai Liptószentmiklóson nemzetközi hadműveleti tervező tanfolyamon vett részt.

A Milan Rastislav Štefánik Fegyveres Erők Akadémiáján rendezett, NATO akkreditált tanfolyam jelentősége túlmutatott egy egyszerű szakmai továbbképzésen, mivel célja a V4 országok katonai együttműködésének fejlesztése és a kapcsolataik elmélyítése. Ennek megfelelően a résztvevő állomány főleg a cseh, a szlovák és a magyar haderőből érkezett, azonban képviseltette magát néhány olyan távoli ország is, mint Pakisztán, Afganisztán, vagy Kolumbia.

A kurzus a NATO hadműveleti szintű tervező eljárás (Comprehensive Operations Planning Directive – COPD) folyamatának általános ismertetéséből és az első néhány fázis csoportos munkával történő gyakoroltatásából állt. Az oktató állomány komoly elméleti és nemzetközi környezetben szerzett gyakorlati ismeretekkel rendelkezett, amelyet változatos módszerekkel igyekeztek átadni.

A képzés célja a 2020. május 4-22. között Varsóban megrendezésre kerülő Joint Resolve 2020 művelettervezői és törzsvezetési gyakorlatra való felkészülés volt. A tanfolyam szcenáriója egy elképzelt afrikai országban kialakult humanitárius katasztrófa kezelésére épült, amelynek sikerét a fiktív szomszéd államok főleg gazdasági érdekből igyekeztek megakadályozni. Egy ilyen helyzetben a képzés résztvevői egy ENSZ felkérésre összeállított NATO harccsoport tervező törzsét alkották.

A forgatókönyv szerint az amúgy is bonyolult helyzetet etnikai, vallási színezetű feszültségek nehezítették, így jól jött, hogy a résztvevőkből ad-hoc módon összeállított összhaderőnemi művelettervező csoportok (Joint Operational Planning Group – JOPG) tagjai eltérő szakmai háttérrel rendelkeztek, így mindenki megtalálta az előképzettségének megfelelő beosztást a gyakorlati foglalkozások és eligazítások alkalmával.

A tanfolyam alkalmas volt arra, hogy a résztvevők betekintést nyerjenek az egyébként kifejezetten bonyolult, nagyon időigényes tervezési folyamatba, és átfogó képet szerezzenek a hadműveleti tervezés lényegéről. Ez a bevezető azonban csak az első modulja volt egy komplex NATO összhaderőnemi képzésének, így önmagában csak a felkészítés első lépcsőfoka volt kollégáink számára. Elmondható azonban, hogy oktatóink nemzetközi környezetben, friss és naprakész elméleti valamint gyakorlati tudást szereztek, amely a tapasztalatok feldolgozása után aktívan hozzájárul a kar oktatási minőségének emeléséhez!

 

Szöveg: Harangi-Tóth Zoltán őrnagy

Képek: Milan Rastislav Štefánik Fegyveres Erők Akadémia


Címkék: Főoldali hír 2020