NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
HADTUDOMÁNYI ÉS HONVÉDTISZTKÉPZŐ KAR

A hadtörténelem mindenkié

 

Kollégáink a megszokott oktató és kutató munkájuk végzése mellett gyakran képviselik az Egyetemet és a Kart számos rendezvényen, szem előtt tartva azt a fontos tényt, hogy a Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti tanszék missziója a hadtörténelemmel kapcsolatos ismertek társadalom felé történő közvetítésére is kiterjed. Oktatóink az elmúlt időszakban is több ilyen civil felkérésnek tettek eleget, amely során még a Hadtörténeti Intézet és Múzeummal (HIM) meglévő jó kapcsolatok ápolásának is nagy figyelmet szenteltek.

 

Dr. Németh Balázs, a tanszék tanársegédje egy népszerű, közösségi médiában szerveződött, a hadtörténelemmel amatőr szinten foglalkozó csoport felkérésének tett eleget, amikor a HIM által biztosított helyen, a francia forradalmi hadművészetről és Napóleon háborúiról tartott előadást. A korszak fegyvereinek bemutatásában a Múzeum elismert szakértői, Gondos László és Jamrich Viktor muzeológusok vállaltak oroszlánrészt, ténylegesen interaktívvá téve az eseményt. A teltházas rendezvény óriási siker volt, a rendelkezésre álló időkeretet bőven túllépve, jó hangulatú beszélgetéssel zárult – iskolapéldáját adva az alulról szerveződő kezdeményezéseknek, amellyel kollégánkat megkeresték, ő pedig, mint a korszak szakértője örömmel elfogadta a felkérést.

 

A héten a tanszék másik tanársegédje, Harangi-Tóth Zoltán őrnagy a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület (TIT HMHE) felkérésére a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartott szemléltető eszközökben gazdag előadást, amely a hajózástörténetről és a hajós hadijátékokról szólt. A program kapcsolódott az Egyesület hagyományos havi rendezvényéhez, és a tagság részéről nagy érdeklődésre tartott számot. Oktatónk bemutatta az egyes hadtörténelmi korszakok haditechnikai és tengerészeti szempontból vizsgált vezetési sajátosságait, valamint ezek megismerésének egyik legkreatívabb eszközét, a wargame-t. A jó hangulatú rendezvény ebben az esetben is sokkal tovább tartott a tervezettnél, hála a sok érdeklődő kérdésnek.

 

Kollégáink természetesen a mostani felkérések mellett is rendszeresen képviselik a Kart, az Egyetemet, sőt a Magyar Honvédséget is a társadalom felé, hisz a hadtörténelem mindenkié, a közös múlt része – ennek megismerése, kutatása, majd a megszerzett ismeretek szakértő átadása pedig a tanszékünk elsődleges feladata, mind az osztályteremben, mind pedig azon kívül.

 

Szöveg: Harangi-Tóth Zoltán őrnagy és Dr. Németh Balázs

Fotók: Harangi-Tóth Zoltán őrnagy és TIT HMHE


Címkék: Főoldali hír 2020